Dossier financiële crisis

“Groene technologie wordt winnaar van kredietcrisis”
De VS staan voor een nieuwe golf van investeringen in zonne- en windenergie, energiebesparende maatregelen en andere schone technologieën. In het reddingsplan voor de Amerikaanse financiële wereld is daarvoor minstens 18 miljard dollar opzijgezet, en de veelbelovende industrietakken zouden ook wel eens minder last kunnen ondervinden dan andere sectoren om schaarse investeringsmiddelen aan te trekken.

Duurzame economie in plaats van financiële crisis
De internationale geld- en kredietcrisis bepaalt het nieuws. Daarom moet er nu gehandeld worden, niet om het systeem te stutten, maar om het grondig te hervormen, zeggen een Nederlandse en Belgische economen, activisten en ngo-mensen.

Europa’s antwoord op klimaat- en kredietproblemen
De Europese Unie heeft het economische gewicht om een verschil te maken in zowel de klimaat- als de financiële crisis. Maar heeft de Unie ook de visie en de samenhang om haar leidende rol waar te maken? Alma De Walsche woonde een tweedaags congres van de Europese Groenen bij, Gie Goris rapporteert van op de jaarlijkse State of Europe-congres van Friends of Europe.

Kredietcrisis kan ontwikkelingsagenda van tafel vegen
Vorige maand beloofden de wereldleiders nog 12 miljard euro aan de bestrijding van honger en armoede, maar door de verwachte economische recessie staat dit op losse schroeven. Het is nog maar de vraag of regeringen hun huidige ontwikkelingshulp zullen handhaven.

Arme landen vrezen financiële reddingsplannen te betalen
De ontwikkelingslanden waren het er op de herfstvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank mee eens dat het herstel van de stabiliteit op de financiële markten een prioriteit is. In de wandelgangen overheerste evenwel de vrees dat de miljarden voor de bankiers zullen worden verhaald op de ontwikkelingshulp.

MO*paper: Waar de kassa altijd rinkelt? Private equity, hefboomfondsen en het nieuwe casinokapitalisme
Een razend actuele MO*paper van het Internationaal Vakverbond (bewerkt door Emiel Vervliet)

En nog veel meer...klik hier.

Deel dit artikel