Dossier Soedan

[MO.be] Soedan geldt in de internationale opinie vandaag als de moordkuil van Afrika, maar zoals steeds is ook hier de realiteit een stuk veelzijdiger dan het cliché dat als kleingeld rondgaat. Een dossier...

Soedan: De Chinese steunpilaar wankelt
Door Hans van Scharen

Soedan is uitgegroeid tot een van China's belangrijkste olieleveranciers. Peking heeft daarom veel invloed op het regime van president el-Bashir. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht wil China die invloed ondermeer binnen VN-verband ook op een constructieve manier inzetten. Dat zou een kentering in de 'neutrale' opstelling van de grootmacht uit het Oosten zijn.
 
Duizend bronnen voor Darfur?
Door Peter Saerens

Soedan werkt aan een '1000 Bronnen voor Darfur-initiatief', waarmee de Soedanese regering de strijd aanbindt met de aanhoudende droogte, die vooral het Noordwesten van het land al jaren teistert. Soedan hoopt op die manier bij te dragen tot een verbetering van de levenskwaliteit van honderdduizenden vluchtelingen in Darfur.
 
Soedan is een labyrint
Door Hans van Scharen

Kapotgeschoten, verbrand en verkracht. De horror in Darfur. Moordlustige islamitische, Arabische milities versus arme christelijke Afrikanen. Soedan geldt in de internationale opinie vandaag als de moordkuil van Afrika, maar zoals steeds is ook hier de realiteit een stuk veelzijdiger dan het cliché dat als kleingeld rondgaat. Hans van Scharen reisde door de wirwar van tegenstellingen in het land.
 
In Soedan bouwt men ook aan vrede
Door Hans van Scharen
Mensenrechtenactivist Mudawi Ibrahim Adam kan niet wachten tot hij terug kan naar huis. Thuis, dat is Khartoum, de hoofdstad van Soedan. Dat mysterieuze land, voor veel westerlingen synoniem met wreedheid en barbarij. Talloze keren werd hij al door het regime van president Bashir gearresteerd. En toch, ingenieur Mudawi Ibrahim Adam, in 2001 mede-oprichter en voorzitter van de onafhankelijke organisatie SUDO (Sudan Social Development Organisation), wil zo snel mogelijk terug.
 
Donkere wolken boven VN-vredesmacht voor Darfur
Door Hans van Scharen

De VN-vredesmacht in Soedan zal fors worden uitgebreid, zo kwamen de VN en de Soedanese president Omar el-Bashir op 12 juni na lange en lastige onderhandelingen overeen. Maar die uitbreiding, vooral gericht op de regio Darfur, zal op zichzelf forse problemen veroorzaken, zo bleek tijdens een reportage die MO* in Soedan maakte.
 
Surf naar www.mo.be/soedan

Deel dit artikel