EcoSan-latrines in Isale: een gigantisch succes.

Links: een mooi bloeiende moestuin in Isale; Rechts: Vincent Nizigiyimana toont zijn EcoSan

In 2012 begon Protos met de installatie van EcoSan-latrines in Isale, eerst bij mensen thuis, daarna in scholen. Intussen werden er heel wat geplaatst, en de nieuwe latrines worden duidelijk gekoesterd.

Voor de mensen die nu over zo'n EcoSan beschikken is er heel wat veranderd. De oude latrines waren niet stevig en werden vaak van de steile hellingen gesleurd tijdens een hevige regenbui. Niet alleen moesten er dan nieuwe latrines gebouwd worden, het fecaal materiaal in de put onder de latrine spoelde ook van de helling, door het dorp.

De eigenaars van de EcoSan-latrines zijn zo gehecht aan hun kleinste kamertje dat ze het met de grootste zorg onderhouden. Dat blijkt uit een follow-up enquête die in de gemeente werd gehouden.

De EcoSan-latrines zijn stevig gebouwd, zijn minder sterk geurend en vooral: de urine kan vrij snel gebruikt worden als meststof op het land. Vooral over dat laatste aspect zijn de inwoners van Isale erg lovend.

De EcoSan-latrines zijn stevig gebouwd, zijn minder sterk geurend en vooral: de urine kan vrij snel gebruikt worden als meststof op het land.

Ook in de basisschool van Muberure werden EcoSan-latrines gebouwd, samen met onze lokale partner AVEDEC. De school heeft een aantal kleine veldjes om te bewerken, maar de totale oppervlakte is klein, waardoor een lid van het oudercomité zich is beginnen ontfermen over de volle bidons urine. Zijn bonenveld ziet er intussen zo goed uit dat het de aandacht van heel wat voorbijgangers heeft getrokken. Allemaal willen ze weten welke meststof hij precies gebruikt heeft.

De buren krijgen nu allemaal een deel van de urine van de school. Ze zijn het concept van de EcoSan-latrines ook thuis beginnen toepassen. In afwachting van middelen om een eigen EcoSan te bouwen, gebruiken ze een aparte pot om urine in op te vangen. Na een uitwisseling met de school van Muberure is de school van Nyarumpongo op zoek naar fondsen om EcoSans te bouwen. Ze zijn alvast begonnen met het bouwen van aparte urinoirs.

Dankzij de EcoSan-latrines wordt niet alleen werk gemaakt van het sanitatieprobleem in Isale, maar ook de ondervoeding wordt aangepakt. De natuurlijke meststoffen uit de EcoSans zorgen voor mooie moestuintjes en de bananenoogst was nog nooit zo goed.

Deel dit artikel