EU kan geloofwaardigheid behouden door uitbreiding van relaties met Israël op te schorten

CIDSE, een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsorganisaties waarvan Broederlijk Delen lid is, zegt dat de EU moet stoppen haar relaties met Israël verder uit te breiden zolang het land niet meer respect toont voor het internationaal humanitair recht, de mensenrechten en de akkoorden gesloten in het kader van het vredesproces.

Naar aanleiding van de jaarlijkse EU-Israël Associatieraad op 15 juni publiceert CIDSE een nieuwe beleidsnota over de Europese hulp aan Gaza. Hierin stelt de organisatie dat een versteviging van de banden met Israël op dit moment in strijd is met de juridische verplichting van de EU om het internationaal humanitair recht te doen naleven. Bovendien zou dit een verkeerd politiek signaal zijn. Een verdere uitbreiding van de relaties met Israël zou uiteindelijk betekenen dat de EU haar eigen bezorgdheid over  de blokkade van Gaza en de groeiende nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet ernstig neemt.

“Het antwoord van de EU op de toenemende crisis in Gaza was tot nu toe teleurstellend,” aldus Koen De Groof, beleidsmedewerker van CIDSE. “We verwachten dat de EU coherenter en doeltreffender zou optreden om het respect voor het internationaal recht te bevorderen en de akkoorden, die gesloten werden in het kader van vredesproces, te doen naleven. Als de EU haar relaties met Israël verder uitbreidt, beloont zij de facto Israëls onwettig beleid dat de tweestatenoplossing ondermijnt. Dat is niet alleen contraproductief maar ook onaanvaardbaar.”

Meer info en downloads op broederlijkdelen.be

Deel dit artikel