Ex VN-ambassadeur wordt directeur bij Focus on the Global South

pablo solonOnze Aziatische partner Focus on the Global South werd lange tijd geleid door Walden Bello.

Na zijn verkiezing als parlementslid werd zijn functie niet meteen vervangen, maar midden vorig jaar werd na een evaluatie toch wel duidelijk dat de organisatie nood had aan een inspirerende opvolger.

In april werd de Boliviaan Pablo Solon officieel voorgesteld als de nieuwe directeur. Gezien zijn afkomst een kleine verrassing, maar zijn ervaring als activist met een leidende functie binnen de Latijns-Amerikaanse civiele maatschappij en zijn werk voor de Boliviaanse regering zullen dit ruimschoots compenseren.

Zo was hij één van de drijvende krachten achter de VN-resolutie voor het recht op water en de alternatieve klimaattop in Cochabamba in 2010.

Focus speelde een belangrijke rol in het vertalen van het concept Climate Justice naar de Aziatische context, en inspireerde veel ngo's en bewegingen om klimaatacties mee te integreren in hun programma's en acties, wat o.a. resulteerde in het Climate Justice Network

Zijn komst in een periode van ingrijpende veranderingen binnen de Aziatische context  met verreikende gevolgen voor zowel het milieu als de sociaal-economische structuren ziet hij als een extra uitdaging.

 "Het werk van Focus moet inspirerend zijn voor de sociale bewegingen die opkomen voor de zwakkeren in onze samenleving: de arbeiders, kleine boeren, vrouwen, vissers, ... en hen inspireren om op te komen voor hun rechten, om de bewustwording te vertalen naar concrete eisen en die kracht bij de zetten  d.m.v. acties."

"Focus heeft in het verleden uitstekend werk verricht, en ik zal mijn bijdrage leveren om dit verder te zetten. Onze droom van een sociaal rechtvaardige en ecologisch duurzame samenleving is actueler dan ooit. Verandering zet mensen aan het denken, het is voor ons een uitdaging om hen in beweging te zetten."
11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel