Faustin Ndikumana van PARCEM, Burundese partner van 11.11.11, onwettig gearresteerd

Faustin Ndikumana, voorzitter van onze Burundese partner PARCEM * (Parole et Action pour le Réveil des Consciences et Evolution des Mentalités) werd op dinsdag 7 februari 2012 gearresteerd en overgebracht naar de centrale gevangenis van Bujumbura, naar aanleiding van uitlatingen in de media over corruptie binnen het Ministerie van Justitie.

faustin_ndikumana
Faustin Ndikumana
© RFI / Esdras Ndikumana
In een brief aan de minister van Justitie en via de media, stelde Faustin Ndikumana de wanpraktijken die plaatsvinden tijdens rekruteringen bij het Ministerie van Justitie, aan de kaak. Hierop diende de minister van Justitie klacht in wegens laster.

PARCEM houdt (in hun persbericht van 8 februari 2012) echter vol dat ze nooit rechtstreeks de minister hebben beschuldigd. Bovendien benadrukt PARCEM dat de uitlatingen werden gedaan in naam van de organisatie, waardoor de beschuldiging moet gericht worden aan de organisatie (als morele persoon) en niet aan de persoon zelf. De vervolging en opsluiting van Faustin Ndikumana als individu is bijgevolg onwettig en dient te worden aangeklaagd. PARCEM roept de Burundese justitie op om de juiste procedures te volgen. 

11.11.11 maakt zich al langer ongerust over de intimidaties en arrestaties van mensenrechtenactivisten, advocaten, journalisten en partners van de civiele maatschappij, die sinds 2010 enkel zijn toegenomen. Eind september luidden we hierover al de alarmbel. (zie Nieuw geweld in Burundi - 11.11.11 trekt aan de alarmbel - 8/9/'11) Deze arrestatie is een teken dat de situatie ter plaatse nog niet verbeterd is.

Zowel Reynders als Magnette zijn op de hoogte van onze bezorgdheid. Het is aan hen om hierover druk uit te oefenen op de Burundese overheid. Dit soort intimidatie van mensen kan niet. De civiele maatschappij, de media zowel als de mensenrechtenactivisten moeten vrij hun werk kunnen doen.

*PARCEM is een Burundese organisatie die ijvert voor goed bestuur en transparantie in het beheer van de openbare middelen, zowel op nationaal als lokaal niveau. Met analyses, campagnes en lobbywerk, voert de organisatie strijd tegen corruptie en wanbeheer binnen Burundese instellingen.
11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel