Financial Secrecy Index 2018: Bloeiende offshore handel is geen eilandkwestie

De Financial Secrecy Index (FSI) geeft aan in welke mate een land bijdraagt tot het mondiale probleem van financiële geheimhouding

Op 30 januari publiceerde het Tax Justice Network de tweejaarlijkse Financial Secrecy index, een ranglijst van landen in functie van hun financiële transparantie. Zwitserland is absolute koploper, gevolgd door de VS en de Kaaimaneilanden. In de top tien vinden we ook Duitsland en Luxemburg terug. Financiële geheimhouding en offshore dienstverlening is ook een zaak van rijke OESO-landen, niet enkel van kleine exotische eilandjes. België komt uit op de 53ste plaats, een verbetering ten opzichte van 2015 waar het op de 38ste plaats stond.

Een wereld vol geheimhouding

De Financial Secrecy Index (FSI) geeft aan in welke mate een land bijdraagt tot het mondiale probleem van financiële geheimhouding. Men gebruikt hiervoor een reeks kwalitatieve indicatoren om de mate van geheimhouding te bepalen, aangevuld met het gewicht van de globale financiële dienstverlening in een land.

Zo'n 21 tot 32 triljoen dollar van de wereldwijde private rijkdom bevindt zich in jurisdicties met hoge geheimhouding, vaak weinig tot volledig onbelast.

De cijfers liegen er niet om. Zo'n 21 tot 32 triljoen dollar van de wereldwijde private rijkdom bevindt zich in jurisdicties met hoge geheimhouding, vaak weinig tot volledig onbelast. Illegale financiële stromen worden geschat op meer dan 1 triljoen dollar per jaar.

Bovenaan de top van de index prijkt niet geheel verrassend Zwitserland. Het land blijft de absolute koploper inzake financiële geheimhouding. Daarnaast staan ook de Verenigde Staten, de Kaaimaneilanden, Hongkong en Singapore in de top vijf. Europese landen in de top tien zijn Luxemburg en Duitsland.

De offshore industrie heeft geen exclusief exotisch tintje

De idee bestaat dat financiële geheimhouding en offshore dienstverlening een probleem is dat beperkt blijft tot enkele kleine exotische eilanden. >De index toont dat die analyse van financiële geheimhouding eigenlijk niet klopt.

Niet enkel piepkleine eilandjes maar ook rijke OESO-landen zijn bijzonder gedreven in het aanbieden of ontvangen van offshore financiële dienstverlening.

Door te kijken naar het gewicht van de globale financiële dienstverlening wordt duidelijk dat geheimhouding eerder de regel dan de uitzondering is. Het verklaart waarom landen als de Verenigde Staten (2de plaats), Duitsland (7de plaats) of Nederland (14de plaats) zo hoog scoren, terwijl het fiscale droomeilandje Bermuda, met zijn 0% belasting op bedrijfswinsten, pas op de 36ste plaats komt.

België: Meer ambitie voor een nog beter resultaat

België komt uit op de 53ste plaats. Hiermee scoort ons land beter dan in 2015, toen het nog de 38ste plaats bekleedde.

Deze evolutie is het gevolg van recente initiatieven vanuit de OESO en de EU, die een reeks maatregelen introduceerden tegen fiscale fraude en belastingontwijking. België heeft onder toenemende druk ingestemd met deze nieuwe richtlijnen.

Toch maken deze noodzakelijke hervormingen België geen koploper voor eerlijke fiscaliteit. Voor de fiscus blijft het moeilijk om financiële gegevens op te vragen voor routinematige controles. Ook over publieke land-per-landrapportering, dat bedrijven verplicht hun voornaamste financiële gegevens publiek beschikbaar te maken, heeft België nog geen duidelijke positie ingenomen.

België moet in haar engagement verder gaan dan wat de OESO en de EU als minimumvoorwaarde opleggen, om zo haar plaats op de FSI in de toekomst nog te verbeteren.

 

11.11.11 DOOR:

Financial Secrecy Index 2018

Elke 2 jaar maakt Tax Justice Network een ranglijst van landen in functie van hun financiële transparantie.

België komt uit op de 53ste plaats, een verbetering ten opzichte van 2015 waar het op de 38ste plaats stond

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels