Hassan Ruvakuki, eindelijk vrij, maar voor hoe lang?


ruvakuki vri350[Foto: Iwacu-Burundi.org]

Gisteren, 6 maart, werd de Burundese journalist Hassan Ruvakuki 'om gezondheidsredenen' voorwaardelijk vrijgelaten, na 15 maanden in de gevangenis. Ruvakuki wordt beschuldigd van contacten met een rebellengroep.

Reporters zonder Grenzen (RSF) is tevreden, maar stelt zich ook vragen.
Reporters zonder Grenzen laat in een persbericht weten dat ze blij is dat Ruvakuki eindelijk vrij is, maar hoopt dat deze voorwaardelijke invrijheidsstelling de weg opent voor de officiƫle erkenning van de onschuld van de journalist. "Deze administratieve invrijheidsstelling betekent niet dat hij onschuldig wordt verklaard. Er hangt hem nog steeds een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd, hij kan elk moment opnieuw worden opgepakt", zegt RSF.

RSF stelt zich ook vragen bij de motivatie van de overheid. Over enkele dagen vertrekt president Pierre Nkurunziza voor een officieel bezoek aan Frankrijk. Op 19 februari nog werd een aanvraag voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling afgewezen. RSF vraagt aan president Hollande om de zaak Ruvakuki te bespreken.

De reden voor zijn veroordeling is immers zeer dubieus. Even voor zijn arrestatie in 2011 was hij nog in Tanzania geweest, om informatie te verzamelen over een nieuwe Burundese rebellengroep. Hij had aan de redactie van Radio France Internationale gevraagd om zijn reportage niet uit te zenden, omdat hij nog geen reactie had gekregen van de Burundese overheid op de verklaring van de rebellenleider.

Maar in november 2011 werd hij opgepakt, en in een eerste uitspraak veroordeeld voor 'deelname aan een terroristische actie'. In beroep op 8 januari van dit jaar werd zijn straf verminderd naar drie jaar.

Zie ook:

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel