ING wil 128 miljoen dollar investeren in Indonesische steenkool

ING-steenkool-bankwijzer

Slechts enkele weken nadat ING haar lening aan de omstreden Dakota Access Pipeline heeft verkocht, wil de bank 128 miljoen dollar stoppen in een vervuilende kolencentrale in Indonesië. De geplande kolencentrale komt naast een bestaande centrale, waar de lokale bevolking al jaren tegen protesteert omwille van de grote schade aan het milieu en de lokale werkgelegenheid. Bovendien is steenkool nefast voor het klimaat. BankWijzer roept ING op om af te zien van de financiering.

De nieuwe kolencentrale staat gepland in Cirebon, op West-Java. Sinds de ingebruikname van de bestaande centrale in 2012 zagen lokale boeren, vissers en zoutwinners hun opbrengsten drastisch dalen door lucht- en watervervuiling. Lokale Indonesische partners van 11.11.11 (lid van de BankWijzer coalitie) zien de grote schade die de bestaande centrale aanricht op vlak van milieu en mensenrechten en vechten er al jaren tegen, ook in de rechtszaal. Dat de bestaande centrale nu zou worden uitgebreid, is een grove ontkenning van de realiteit waar klimaatverandering ons voor plaatst en een aanval op de rechten van de lokale bevolking.

Nochtans heeft ING zich geëngageerd om bij de financiering van dergelijke projecten ervoor te zorgen dat de belangen en rechten van de lokale bevolking worden gerespecteerd en de schade aan het milieu zo veel mogelijk beperkt wordt.

De verbranding van steenkool is een van de voornaamste veroorzakers van klimaatverandering, die de Indonesische bevolking zwaar treft. "De centrale in Cirebon moet wat ons betreft zo snel mogelijk van de baan en vervangen worden door schone energiebronnen zoals wind en zonne-energie. Het potentieel voor hernieuwbare energie in Indonesië is enorm en moet benut worden," aldus Marjon Meijer van FairFin, initiatiefnemer van BankWijzer in België.

ING voerde recent strengere criteria in voor de financiering van nieuwe steenkoolprojecten, maar investeert nog op grote schaal in projecten en bedrijven die blijven steken in het fossiele tijdperk.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels