Internationale oproep van jongeren tegen armoede

60 jongeren uit Europa, India en Senegal roepen op 16 april onze politieke leiders op om tegen 2015 de armoede in de wereld te halveren. Ze doen dat op de slotdag van een internationaal kamp in Praag met als thema de Millenniumdoelstellingen.

De Millenniumdoelstellingen: de tijd loopt!

Tegen 2015 moeten de landen van de Verenigde Naties 8 door henzelf opgelegde doelstellingen rond armoede verwezenlijken. In 2000 werden deze Millenniumdoelstellingen (MDG’s) door 191 landen ondertekend met het oog op het halveren van de honger en armoede in de wereld tegen 2015.

We zijn nu 2010 en de doelstellingen zijn nog lang niet allemaal bereikt. De tijd loopt!

Op naar ‘morgen’, Praag staat klaar! Jonge ambassadeurs met een mening

mdg15_logo Wereldwijd moeten politici de wil tonen om de vooropgestelde doelen te halen. 10 Belgische jongeren willen samen met 50 buitenlandse leeftijdsgenoten de MDG’s terug op de politieke agenda plaatsen.
Tijdens een kamp van 10 tot 17 april in Praag delen de jongeren een week lang hun ervaringen en meningen over verschillende wereldproblemen. Naast workshops en discussiefora heeft het kamp als doel een statement te lanceren naar de internationale politiek toe. Op de laatste dag van het kamp, vrijdag 16 april, organiseren de jongeren een groots evenement op het Wencesclanplein in Praag waar internationale pers en politici aanwezig zullen zijn. Voor België zullen de jongeren aan de Belgische Ambassadeur mevrouw Renilde Loeckx vragen welke inspanningen België onderneemt om de doelstellingen te realiseren.

MDG’15: een project dat de MDG’s op de kaart zet

Het kamp in Praag is de afsluiter van een Europees 3 jarenproject van de Belgische ngo Studio Globo en 6 partnerorganisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen, Tsjechië, India en Senegal. Het doel van het project MDG’15 is tweeledig. Ten eerste wil men een zo groot mogelijk draagvlak creëren bij jongeren als de toekomstige burgers van Europa. Ten tweede is het de bedoeling dat de jongeren politici wijzen op hun verantwoordelijkheid om armoede in de wereld aan te pakken.
De 10 deelnemende jongeren in Praag werden geselecteerd na deelname aan een wedstrijd om de MDG’s bekend te maken in hun regio. Initiatieven als een fietsend koor, een hiphopnummer en een oproep op regionale televisie behoorden tot de winnende inzendingen.

De Millenniumdoelstellingen op een rij

mdg_1MDG 1: Armoede en honger halveren
mdg_2MDG 2: Alle kinderen volgen basisonderwijs
mdg_3MDG 3: Gelijke rechten voor mannen en vrouwen
mdg_4MDG 4: Kindersterfte onder vijf jaar met twee derde verminderen
mdg_5MDG 5: Moedersterfte terugdringen
mdg_6MDG 6: De verspreiding van HIV/Aids, malaria en andere ziektes stoppen
mdg_7MDG 7: Een milieubeleid gericht op duurzame ontwikkeling
mdg_8MDG 8: Een wereldwijd bondgenootschap voor meer eerlijke handel, schuldverlichting en meer en betere hulp

Belgische jongeren op het kamp

  • Mariet Grouwels en Sarah Claes van de St. Martinusscholen, campus Amandina in Herk-de-Stad
  • Remy Bonnaffe en Hakim Carpentier van De Wingerd in Gent
  • Liselot De Grootte en Malvina Dgoeva van het KTA Lokeren
  • Annelies Vanreusel en Annelien Janssens van Salus Nostra in Mol
  • Steffi Pandelaere en Julie De Smedt van het OLV-College, campus Grotenberge in Zottegem

Contact

Voor meer informatie kan u terecht bij Katlijn Meers (katlijn.meers@studioglobo.be – (+32) (0)486  408910) en bij Jan Dessein (jan.dessein@studioglobo.be – (+32) (0) 494 46 89 75).

Op de website www.mdg15.net vindt u alle informatie over het project MDG’15 en het kamp in Praag.

Meer uitleg over de MDG’s vindt u op www.de tijdloopt.be .

Deel dit artikel