IPS: Latijns-Amerika lonkt naar een 'gouden eeuw'

 


Ongelijkheid, slechte infrastructuur en afnemende handel zijn enkele problemen die Latijns-Amerika moet overwinnen, wil de regio echt tot economische bloei komen, zegt de Peruaanse president Ollanta Humala.

 


 

"We hebben nog geen goud gevonden", zei Humala, een van de sprekers tijdens het zesde Internationale Economische Forum over Latijns-Amerika en de Caraïben, dat deze week wordt gehouden in Parijs. "We moeten een modernere en efficiëntere staat opbouwen die niemand uitsluit. De armen en kwetsbaren mogen niet genegeerd worden."

De conferentie bracht beleidsmakers, economen, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en andere experts uit Latijns-Amerika bijeen. Zij bogen zich over inclusieve groei en structurele transformatie in de regio.

Het belangrijkste mantra, herhaald door veel deelnemers, was dat ongelijkheid Latijns-Amerika belemmert om echt tot bloei te komen. "Het uitroeien van ongelijkheid is absoluut fundamenteel omdat gelijkheid op zichzelf een belangrijk mensenrecht is", zei de vicepresident van Uruguay, Danilo Astori. "Tegelijkertijd is de strijd tegen ongelijkheid ook de sleutel tot economische en sociale ontwikkeling. Geen land kan een hoog ontwikkelingsniveau bereiken als er grote ongelijkheid bestaat."

 

Infrastructuur


De inkomenskloof tussen groepen, of die nu gebaseerd is op etniciteit of gender, is niet alleen een morele kwestie, maar ook een macrokwestie, zei Julie Katzman, vicepresident van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Katzman zei dat van degenen die uitgesloten zijn van het financiële systeem, het in 70 procent van de gevallen om vrouwen gaat. Als vrouwelijke eigenaren van kleine en middelgrote ondernemingen in Latijns-Amerika voor 2020 toegang krijgen tot adequate financiering, zal het bruto binnenlands product in de regio tegen 2030 met 12 procent stijgen, zei ze.

Infrastructuur


Katzman en andere deelnemers benadrukten het belang van betere infrastructuur als "ontwikkelingsinstrument". Uit cijfers van de OESO blijkt dat de logistieke kosten in de regio 18 tot 35 procent van de productkosten uitmaken. In de OESO-landen is dat ongeveer 8 procent. De kwaliteit van het wegennet in Latijns-Amerika is volgens de OESO bovendien onder het niveau van middeninkomenslanden.

Studies wijzen erop dat betere logistiek de arbeidsproductiviteit in de regio met 35 procent kan verbeteren.

Humala, de president van Peru, wees erop dat de regio veel potentie heeft, als de belangrijkste uitdagingen worden overwonnen. De impact van de klimaatverandering is er een van –  in december wordt de VN-Klimaatconferentie (COP20) in Peru gehouden – naast de logistieke en ongelijkheidsproblemen.  "Latijns-Amerika kan een gouden eeuw tegemoet gaan, als we de productiviteitsproblemen oplossen en meer egalitair worden."BRON:
IPS

Deel dit artikel