Klimaatverandering is voor ontwikkelingslanden pijnlijk dichtbij

Toespraak van Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11 bij de lancering van de campagne Jobs4climate.

 

Bogdan 200x300
"Investeren in energiebesparing en hernieuwbare energie is een win-win verhaal, in het Zuiden en in België."


Klimaatsverandering is voor ontwikkelingsorganisaties (de Noord-Zuidbeweging) geen toekomstig probleem, maar pijnlijk dichtbij. Jaarlijks sterven 300.000 mensen als gevolg van de opwarming van de aarde. 98% daarvan overlijdt in ontwikkelingslanden. Door klimaatrampen zoals Haiyan of minder zichtbare rampen door oogsten die mislukken, tropische ziekten die opduiken, het tekort aan water of te veel aan water, etc. De rauwe realiteit waarmee wij en onze partners geconfronteerd worden, lijkt hier moeilijk door te dringen.

In vergelijking met de rampzalige proporties die de klimaatsverandering aanneemt en de tastbare dramatische gevolgen in het Zuiden (en stilaan ook in het Westen, denk aan Sandy), breekt men internationaal geen potten op de opeenvolgende klimaattoppen, nationaal blijven we dikwijls steken in communautair gekissebis. Zelfs sommige wereldproblemen lijken niet opgewassen tegen politieke spelletjes . Denk maar aan onze nationale klimaatverplichtingen.


De Wetstraat vergist zich. Het thema leeft wel in de dorpsstraat.
In september 2012 schuimden we pleinen en scholen af in heel Vlaanderen. We wilden 20000 mensen bereiken met Sing for The Climate. Uiteindelijk zongen 380.000 volwassenen en kinderen om een betere en ambitieuzer klimaatbeleid. Kom ons niet vertellen dat er geen draagvlak is om de nodige maatregelen te nemen. Waren we te braaf door enkel te zingen?

Aan academische onderbouw is geen gebrek. De Wereldbank publiceerde een spraakmakende klimaatstudie, vorige week werd de 400ppm-grens doorbroken, het tweede IPCC-rapport wordt maandag officieel gepubliceerd. Dat laatste rapport maakt een veelvoud van effecten duidelijk en was nog nooit zo expliciet. Zonder bijkomende actie ziet de toekomst van het Zuiden en onze eigen toekomst er rampzalig uit. De wereld is deze eeuw onderweg naar opwarming van 3,7 graden. De volgende elementen vallen op:

 • Vertraging van de economie en een enorme economische kost. Dit wordt nog realiteit in de 21ste eeuw.
   
 • Massamigratie op eind 21ste eeuw door onveiligheid, stijging zeeniveau, voedselonzekerheid,...
   
 • Enorme gevolgen voor de strijd tegen armoede, met nieuwe armoedevalkuilen tot gevolg.
   
 • Voedselzekerheid wordt aangetast: zelfs bij een 'kleine' temperatuurstijging van 1% zullen de oogsten van bijvoorbeeld graan, rijst, maïs met 2% per decennium dalen wanneer stijging van 14% nodig is. Honderden miljoenen mensen worden met honger bedreigd. Tegen 2050 wereldwijd 20 tot 25 miljoen ondervoede kinderen. Ook drinkwater wordt nog schaarser door opdrogende waterbronnen.
   
 • Ook gevolgen voor Europa en België: zware overstromingen en enorme impact op gezondheid.
   
 • Maar overduidelijk dat ontwikkelingslanden de grootste slachtoffers zijn. Vandaag 300 000 doden per jaar voor klimaatgerelateerde natuurrampen (hittegolven, overstromingen, stormen en bosbranden). In 2030 een stijging naar half miljoen doden. Natuurrampen zijn de voorbije 20 jaar verdubbeld (van 200 naar 400 per jaar), waarvan 7 op 10 klimaatgerelateerd.Wat is nodig om een beetje politieke beweging, verantwoordelijkheid en leiderschap te genereren?

Voor ons land dient zich een belangrijke opportuniteit aan. Mei 2014 kan een aardverschuiving teweegbrengen. De vraag is alleen wélke aardverschuiving.

11.11.11 startte al vast onze verkiezingsactie 'België is geen eiland', een poging om internationale thema's in de verkiezingscampagne en ook op de onderhandelingstafel van onze politici te boksen . Dit geldt uiteraard ook voor het klimaatthema. Er is moed en durf nodig om structurele en lange termijn beslissingen te nemen die ons land op een duurzaam traject zal zetten.

De samenvallende verkiezingen op 25 mei 2014 is een historische kans om van ons eiland te komen en koers te varen naar een duurzame toekomst en ontwikkeling in Noord en Zuid. Bovendien zijn het de laatste verkiezingen om een mandaat te geven voor emissiereducties die de twee graden doelstelling hetzij mogelijk maken hetzij hypothekeren.

Klimaat- en investeringsthema's zijn afwezig in het sociaal economisch debat. Dat is schrijdend. Niets doen betekent een economische ravage. Volgens het toonaangevende Stern Review kost dit op termijn vijf tot twintig procent van het wereldwijde BBP.

Het kan volledig anders. Dat bewijst heel wat wetenschappelijk materiaal en de realiteit. Investeren in energiebesparing en hernieuwbare energie is een win-win verhaal, in het Zuiden en in België. Nu niet massaal, duurzaam investeren komt eigenlijk neer op een kortzichtigheid die een aanslag vormt op de allerarmsten in het Zuiden maar ook hier zware gevolgen zal hebben op toekomstige generaties.

Bovendien komt dit gewoon neer op slecht economisch beleid: investeringen creëren activiteit en jobs. Daarom scharen de milieu- en de Noord-Zuidorganisaties zich achter deze campagne die duurzaam investeren en de creatie van kwalitatieve jobs centraal stelt.

Bogdan Vanden Berghe, directeur 11.11.11


Meer info:


Deel dit artikel