Wereldwaterdag: Beter water, betere jobs

Wereldwaterdag staat dit jaar in het teken van 'water en jobs'. Bijna de helft van de werkende wereldbevolking - 1,5 miljard mensen - werkt in een sector die sterk afhankelijk is van water. En miljoenen mensen die in de watersector werken, worden vaak niet erkend of beschermd door fundamentele arbeidsrechten.

Water is nauw verbonden met 'werk'

Water halen is nog steeds een job van vrouwen en meisjes. In ontwikkelingslanden besteden zij hier gemiddeld een kwart van hun tijd aan. Die tijd kunnen ze niet besteden aan betaald werk of aan school. Investeringen in water en sanitaire voorzieningen helpen deze vrouwen grote stappen vooruit in hun persoonlijk leven en in de gemeenschap waarin ze leven.

Tegelijk leiden onzuiver water, het gebrek aan sanitaire voorzieningen en de ziekten die daaruit voortkomen tot inkomensverlies, jobverlies en zelfs overlijdens.

'Water' creëert jobs

Waar waterleidingen, waterpunten of latrines geïnstalleerd worden, kunnen lokale fabrikanten, aannemers en dienstverleners aan de slag. Het onderhouden of herstellen van een waterpunt of sanitaire installatie biedt werk aan onderhoudsmensen en technici.

Uitbaters van winkels met een openbare waterkiosk of van een openbaar waterpunt hebben inkomsten uit de verkoop van water. De vele watercomités die overal de waterpunten beheren bestaan uit vrijwilligers, maar dit onbetaald werk geeft mensen kansen om talenten te ontwikkelen en ervaring op te doen.

Kom in actie #voordrinkwater

protos wereldwaterdag actie

Op Wereldwaterdag brengt Protos – nog meer dan op andere dagen – 'water' onder de aandacht.  Trek samen met Protos aan de kar om van water ook een politiek thema te maken.

Laat je sponsoren voor een loopwedstrijd, of bedenk zelf een leuke actie.

Scholen in België zetten op Wereldwaterdag hun beste beentje voor tijdens de 'Walks for water', vaak in samenwerking met Protos en partners: leerlingen stappen voor water en verwijzen zo naar de vele kilometers die miljoenen mensen dagelijks moeten stappen om aan water te geraken.

dws-events-wwd2016-logo-770px

In 1993 riepen de Verenigde Naties 22 maart voor het eerst uit tot Wereldwaterdag. Daarmee wil men het grote belang van water voor de strijd tegen armoede onder de aandacht brengen.

sdg waterMeer dan 660 miljoen mensen hebben nog steeds geen toegang tot zuiver water. Meer dan 2 miljard mensen beschikken niet over een simpele latrine.

Het 'Duurzame Ontwikkelingsdoel water en sanitatie' wil tegen 2030 een universele en gelijke toegang tot veilig en betaalbaar drinkwater en gepaste en degelijke sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen.

Join For Water DOOR:

Zie ook:

 

Deel dit artikel