Leen: De bergen komen naar benedenleen 150Carmen nam me mee naar Quillabamba, samen met twee andere vrijwilligsters. Quillabamba is een vrij grote stad in de selva en bevindt zich (als alles goed gaat) op vijf uren rijden van Cusco. We reden erheen in een gammel busje voor elf personen en kwamen totaal geradbraakt aan. De weg erheen is alles behalve aangenaam te noemen. Bovendien reden we 's nachts, wat ons alle kansen ontnam om van het uitzicht doorheen de bergen te genieten.


In de stad zelf valt weinig te beleven, maar dat de mensen er met milieu en klimaat bezig zijn was duidelijk te merken. In vele straten waren muurschilderingen aangebracht om de mensen bewust te maken van de problemen.

Onderstaande muurschildering moedigt de inwoners bijvoorbeeld aan zorg te dragen voor de natuur. Om die boodschap kracht bij te zetten wordt via idealiserende schilderingen duidelijk gemaakt hoe mooi, lieflijk en vreugdevol de natuur is.


bijdrage2In tegenstelling tot bovenstaande schildering, die de problematiek op een positieve manier benadert, worden de mensen ook met hun neus op eigen fouten gedrukt. De muurschildering hieronder beeldt de vervuiling van de waterwegen uit, een reƫel probleem hier in de regio.

bijdrage2 muurschildering

Een derde muurschildering die ik jullie niet wil onthouden, is de afbeelding van de verwoestijnisering en de uitdroging van de aarde. Door de opwarming van het klimaat worden bepaalde gebieden totaal onbruikbaar voor landbouw, die voorheen vruchtbaar en bewerkbaar waren. De boeren die eigenaar waren van die stukken land zien zich genoodzaakt om hun grondgebied te verlaten en in de richting van de stad te trekken.

bijdrage2


In Peru wordt aan die problematiek een algemene uitdrukking gekoppeld: "De bergen komen naar beneden". Dit verwijst naar de vlucht van de boeren uit de Andes naar de lager gelegen steden aan de kust. Op zijn beurt heeft die vlucht naar de steden andere gevolgen voor het milieu. De steden raken overbevolkt en worden zo de grootste oorzaak van vervuiling.

Dat het nodig is om zorg te dragen voor de natuur werd bewezen tijdens de terugrit naar Cusco. We waren nog maar pas op weg of er werd ons door een voorbijganger gesignaleerd dat we niet verder konden. Door de hevige regenval bleek een brug ingestort en die zou pas uren later opnieuw toegankelijk zijn voor auto's en kleine busjes. Grote bussen en vrachtwagens konden de tocht pas de volgende dag afleggen. De chauffeur bood zijn verontschuldigingen aan. Hij vertelde ons dat de bruggen op de weg tussen Quillabamba en Cusco voorheen veel betrouwbaarder waren. De laatste jaren echter, gebeurde het blijkbaar wel vaker dat een brug werd weggespoeld. Volgens de chauffeur komt het water vanop de bergen veel sneller naar beneden dan vroeger het geval was.

Enkele dagen later kregen we in een nieuwsbericht te horen dat de weg tussen Cusco en Quillabamba volledig ontoegankelijk was verklaard. Mensen die dringend de stad moesten verlaten, werden via helikopters overgevlogen. Al bij al hebben we dus geluk gehad met onze timing.


Leen

Deel dit artikel