Leen: 'Iedere druppel telt'

Deze voormiddag was ik op mijn terugweg van de les Quechua (jullie lezen het goed, ik startte eindelijk lessen in deze boeiende taal), toen het typische deuntje van het Carnaval Cusqueño mijn oren binnendrong. Het eerste wat in mij opkwam was: "Neen toch, niet weer een carnavalstoet, die periode is toch achter de rug?"

Nadat ik op het geluid was afgegaan, kon ik vaststellen dat het om een multifunctioneel deuntje gaat dat bij zowat iedere stoet, optocht of manifestatie kan worden gebruikt. Dit keer ging het om een manifestatie rond de internationale dag van het water.

Het eerste wat ik in mijn ooghoek te zien kreeg was een groot spandoek met daarop "Cada gota cuenta" of "Iedere druppel telt".

 
Mijn aandacht was meteen gewekt en ik besloot een sprintje te trekken om de stoet van vooraf aan te kunnen aanschouwen.

leen bijdrage7 1Vooraan liepen mensen met een affiche van de "DIA MUNDIAL DEL AGUA", waarna een aantal steltenlopers volgden en een fanfare die keer op keer het mij intussen zeer bekende Carnaval Cusqueño liet klinken.

Daarna sloot een groep mensen van de gemeenschap Oropesa aan, op de voet gevolgd door een groep schoolkinderen. Achtereenvolgens kreeg ik daarna de "Autoridad administrativa del agua Urubamba" en de werkgroep toerisme, educatie, cultuur en milieu van de gemeenschap Cusco te zien.

Ook Sedacusco, een waterbedrijf, liet van zich horen bij de manifestatie. De stoet werd afgesloten door mensen van de regionale regering en het ministerie van volksgezondheid.

Boven het hoofd van zowat alle mensen die meeliepen in de stoet, waren spandoeken en borden te zien. Ik ben erin geslaagd toch een aantal oneliners te onthouden.

Zo scandeerden de mensen onder meer "Agua es vida, cuidala" of "Water is leven, draag er zorg voor". Ook stond te lezen "No contaminar el agua con basura" of "Vervuil het water niet met vuilnis".


Druppel voor druppel

Wat mij het meeste aansprak, alleen al doordat het zo goed in het gehoor ligt, was de slagzin "Gota a gota el agua se agota" of "Druppel voor druppel raakt het water opgebruikt".

leen bijdrge7 2De stoet eindigde haar traject rond een fontein, waarrond een aantal tenten waren opgesteld.

In die tenten stonden mensen van de verschillende organisaties die ik daarnet opnoemde paraat, om geïnteresseerden een woordje uitleg en een hoop flyers en posters te verschaffen.

Ik ondervond dat een groot aantal mensen zich erg bewust is van de groeiende schaarsheid van het water. Zo werd mij bijvoorbeeld verteld dat je vanuit de stad Moray een aantal gletsjers heel goed kan zien en het voor de mensen die er wonen overduidelijk is dat die gletsjers aan het smelten zijn.

Aangezien een groot deel van het drinkwater in Peru afkomstig is uit de gletsjermeren durfde een van de vrouwen in de kraampjes het zelfs aan het smelten van de gletsjers als levensbedreigend te bestempelen.

Tegen de middag trok ik naar huis met een hoop informatie, stikkers, folders, een aantal posters die intussen al in Choquepata zijn opgehangen en een vervelend carnavaldeuntje in mijn hoofd.

Deel dit artikel