Lene: Huanuni : meest vervuilde dorp en meest milieubewuste kinderen in Bolivia?


Lene28 mei 2012 - Met mijn stageplaats Fundación COMPA reis ik momenteel met de 'teatro camión' langs verscheidene dorpen en steden in Bolivia en Brazilië om de klimaatconferentie Rio+20 dichter bij het volk te brengen.

In iedere locatie tonen we onze satirische theatervoorstelling 'Hasta la Última Gota' met het doel de mensen te laten nadenken over de thema's: water, klimaatsverandering en kapitalisme. Daarnaast krijgen de mensen de kans om op doeken een boodschap te schilderen of schrijven die we mee gaan nemen naar de klimaatconferentie in Rio de Janeiro.

Volg onze avonturen op : http://caravanario.wordpress.com/ 

De vijfde locatie waar we halt houden met onze ´Caravana Por La Vida´ is het mijnbouwdorpje Huanuni. Vanwege de mijnen die op nog geen kilometer van het dorp liggen, is dit het meest vervuilde dorp van Bolivia en kreeg het gebied rond het dorp officieel de titel 'ecologisch rampgebied'. Een ecologisch probleem waar de dorpsbewoners weinig invloed op hebben, zeker als je weet dat voor zo goed als alle gezinnen mijnbouw hun broodwinning is. Maar tegelijkertijd zijn de bewoners zich erg bewust op welke manier ze wél het milieu kunnen sparen, zoals bijvoorbeeld minder plastieken zakken gebruiken.
vuilbakken
[In El Alto zijn haast geen vuilbakken te bespeuren. In Huanuni loop ik deze exemplaren en het concept ´sorteren´ (waar wij Belgen zo goed in zijn) tegen het lijf!]

zakjes
Wij deden hier nog een schepje bovenop met onze theaterinterventie over het gebruik van plastiek zakjes en het voorzien van doeken waarop de mensen hun milieuboodschap konden schrijven.


Deel dit artikel