Lene: Tegen de vermarkting van de natuur


3 mei 2012 - Binnenkort krijg ik de kans om deel te nemen aan het project 'Caravana por la vida' van mijn stageplaats COMPA. In dit project reizen we met de 'theater camion' langs dorpen en steden in Bolivia en Brazilië tot op de klimaatconferentie Rio +20, met een theatervoorstelling over het thema 'water' en debatten omtrent duurzame ontwikkeling. Ter voorbereiding van dit project hadden we een gesprek met Elisabeth Peredo van Fundación Solón.

Mevrouw Peredo waarschuwde ons voor het gevaar van 'groene economie'. Multinationals zoals banken, electriciteitsbedrijven, Coca Cola,... vormen samen een zeer sterke lobby op de klimaattops. De klimaatmeetingen hebben daardoor het nare neveneffect dat er fictieve marktsystemen worden ontwikkeld om de vervuiling- en uitstootlimieten te ontlopen.

Het is absurd en gevaarlijk hoe bedrijven hun uitstoot  van verontreinigende stoffen zoals koolstof kopen en verkopen (1 ton koolstof = 1 koolstof credit) zodat ze gezamenlijk de uitlaatlimieten van kooldioxide niet overschrijden.  zie: http://www.dulus.info/zaak/2010/09/Wat-is-Carbon-Credit-Trading.html


En dit is nog maar het begin. Multinationals geven nu tonnen geld uit om te berekenen hoeveel koolstof bomen bevatten, zodat ze niet enkel  de vruchten, maar ook de zuiverende werking van bomen kunnen verkopen. Ze willen zelf het werk van de bijtjes aan de marktlogica onderwerpen! Het incorporeren van natuurkrachten in het kapitalistische systeem is niet alleen absurd, maar vooral gevaarlijk.

Daarom zullen Fundación Solón en COMPA in Rio de Janeiro deelnemen aan 'The People's Summit for Social and Environmental Justice', een sociale top dat zich verzet tegen het voorschotelen van 'groene economie' als dé oplossing van de klimaatproblemen. De opwarming van de aarde wordt immers net veroorzaakt door deze kapitalistische productie- en consumptiemodellen.

Deel dit artikel