Memisa bestrijdt uitbreiding ebola in DRC met lokale ploegen

Persbericht Memisa 10-9-2014Memisa België maakt 10.000 dollar vrij om de uitbreiding van de ebola-epidemie in de Evenaarsprovincie van de DR Congo te bestrijden.

Memisa heeft in DR Congo een preventief noodhulpproject opgestart in de gezondheidsdistricten van de Evenaarsprovincie, waar reeds 35 eboladoden te betreuren vielen. Memisa staat in DR Congo in voor de basisgezondheidszorg voor ongeveer 4,5 tot 5 miljoen mensen in verschillende rurale provincies, waaronder de getroffen Evenaarsprovincie.


"Aangezien MEMISA op structurele wijze een aantal gezondheidsdistricten in de Evenaarsprovincie ondersteunt, konden we onmiddellijk de eerste nodige middelen ter beschikking stellen uit bestaande voorraden om onze lokale medische equipes te ondersteunen. Hun werk bestaat erin om de bevolking te wijzen op de tekenen van ebola en de gevaren van een snelle verspreiding. We voorzien ter plaatse de nodige beschermingsmiddelen zoals laarzen, maskers, handschoenen, ontsmettingsmiddelen,...om ook het medisch personeel zelf tegen een eventuele besmetting te beschermen", zegt Marti Waals, woordvoerder van Memisa.

Memisa zendt geen extra medisch personeel ter plaatse maar zet haar lokale ploegen in om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Medisch personeel wordt door Memisa extra geïnformeerd hoe om te gaan met symptomen en hoe de bevolking laagdrempelig bekend te laten worden met de eerste tekenen van besmetting die reeds na twee dagen de kop kunnen opsteken. In de regio is er een sterke traditionele cultuur aanwezig als het om begrafenisrituelen gaat.

Marti Waals: "Het is belangrijk dat IEDEREEN en vooral medisch personeel alert is op de tekenen van ebola, "verdachte" gevallen moeten onmiddellijk gemeld worden en voorzorgsmaatregelen tegen eventuele verdere besmetting dienen genomen worden. "

MEMISA België heeft in haar 26-jarige inzet in Congo reeds de nodige ervaring bij de strijd tegen dergelijke epidemieën. Zo zond Memisa in 1995 de eerste hulpgoederen na het uitbreken van een epidemie van ebola in Kikwit (provincie Bandundu met 315 zieken en 256 overlijdens) en de inzet rond een epidemie van het verwante Marburg-virus in de regio Watsa in de Oostprovincie in 2007.

Memisa doet een noodoproep aan de Belgische bevolking om de verspreiding van ebola in DR Congo tegen te gaan. Elke gift, groot of klein, voor deze noodactie is welkom op rekeningnummer BE92 3100 9000 0023 met vermelding 'ebola'.


Meer info:

Voor meer info rond deze noodhulpactie kan u contact opnemen met Marti Waals op het nummer: 02/454.15.48 of 02/454.15.57 of via communicatie@memisa.be.

Deel dit artikel