NGO's en UNHCR zetten humanitaire hulp in Griekeland stop na EU-Turkije Deal

Verschillende NGO’s en de VN Vluchtelingenorganisatie staken hun activiteiten in de Griekse vluchtelingenkampen. Ze doen dat uit protest tegen het akkoord van de Europese Unie met Turkije en de slechte behandeling van vluchtelingen als het gevolg daarvan.

De organisaties weigeren mee te werken aan het vasthouden van vluchtelingen in detentiecentra en stellen dat het akkoord strijdig is met het internationaal recht. Save the Children overweegt zelfs juridische stappen tegen de Europese Unie.

We verzamelden enkele reacties.

Artsen zonder grenzen

"We staan het niet toe dat onze hulp wordt aangewend voor een grootschalige uitzettingsoperatie en we weigeren onderdeel uit te maken van een systeem dat lak heeft aan de humanitaire noden van vluchtelingen." 

UNHCR

"UNHCR has till now been supporting the authorities in the so-called 'hotspots' on the Greek islands, where refugees and migrants were received, assisted, and registered. Under the new provisions, these sites have now become detention facilities. Accordingly, and in line with our policy on opposing mandatory detention, we have suspended some of our activities at all closed centres on the islands. This includes provision of transport to and from these sites. However, UNHCR will maintain a presence to carry out protection monitoring to ensure that refugee and human rights standards are upheld, and to provide information on the rights and procedures to seek asylum."

Save the Children

"Save the Children heeft de moeilijke beslissing moeten nemen om per direct alle hulp op te schorten aan vluchtelingen in de detentiecentra op de Griekse eilanden en onderzoekt de mogelijkheden om juridische stappen te ondernemen tegen dit EU beleid. De organisatie heeft dat besloten na de deal die de EU en Turkije afgelopen zondag sloten. Save the Children wil niet meewerken aan een beleid waardoor kinderen en hun families worden vastgezet in de centra. Dat is een pijnlijke beslissing voor alle medewerkers die zich de afgelopen maanden hebben ingezet om kinderen te beschermen."

Oxfam Novib

"Humanitaire hulp moet gegeven kunnen worden in een neutrale omgeving, waar vluchtelingen zich vrij kunnen bewegen. Het vastzetten van mensen die geen misdaad hebben gepleegd, en die hun leven hebben gewaagd om veiligheid te zoeken en een betere toekomst, is een belediging van de waarden, die Europa in het verleden met zoveel passie heeft verdedigd."

11.11.11 DOOR:

Meer

 

Deel dit artikel