• Jij bent #1van11 ❤
    Jij bent #1van11 ❤

    Eén van de kenmerken van de 11.11.11-campagne blijft de grote diversiteit van de acties. Ook dit jaar was er opnieuw veel creativiteit bij de organisatie van evenementen.

Niet te missen

  • 06 november
    Expo Lectrr
  • 23 november
    Kajaktrail 11.11.11

Oeganda snoert oppositie de mond

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich gisteren (woensdag) kritisch uitgelaten over de "verslechterende mensenrechtensituatie" in Oeganda en de manier waarop de regering van het land de oppositie de mond snoert.

Volgens een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Oegandese regering oppositieleider Kizza Besigye in oktober tweemaal onder huisarrest geplaatst. Tientallen burgeractivisten werden in dezelfde periode gearresteerd.

Het uitgeven van de verklaring is een ongebruikelijke stap, aangezien kritiek op bondgenoten meestal alleen wordt geuit in antwoord op vragen van journalisten. Nu kwam het ministerie spontaan met de kritiek.

Bestorming

Ook gisteren meldde Radio Nederland Wereldomroep dat een groep van twintig mensen, die banden zouden hebben met de regering, het huis van Besigye in het dorp Kasangati heeft  bestormd. Bij schermutselingen tussen de veronderstelde "overheidsagenten" en aanhangers van de FDC-partij van Besigye raakten twaalf mensen gewond.

Besigye is een bekend figuur in Oeganda. De politicus, die drie keer verloor van Yoweri Museveni, hield dit voorjaar samen met enkele tientallen aanhangers een protestmars om aandacht te vragen voor de stijgende voedsel- en brandstofprijzen.

De protestmars spoorde in mei en april andere protesten tegen de regering aan in Kampala, de Oegandese hoofdstad. Tijdens deze vreedzame protesten zouden Oegandese veiligheidstroepen, bij pogingen de protesten te ontwrichten, minstens tien burgers hebben gedood, onder wie een meisje van twee jaar oud.

Verbod op samenscholing

Volgens veel mensen wil de regering critici de mond snoeren. Yoweri Museveni is al 25 jaar aan de macht in Oeganda. In oktober drong de regering er bij het parlement op aan wetgeving aan te nemen die openbare samenscholingen van meer dan drie of meer personen sterk inperkt.  

De verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken komt nog geen maand nadat de VS honderd militairen naar het land stuurden om de Oegandese regering te helpen bij het opsporen van rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA). Het LRA zaait al twintig jaar dood en verderf in de regio.

Excessief geweld

Volgens Scott Edwards van Amnesty International in Washington is een verbod op publieke samenscholing in feite al een paar maanden van kracht en zijn er ook in de zomer en herfst arrestaties verricht. "Wij maken ons zorgen over de gestage toename van de repressie. De nieuwe wetgeving zou niet meer doen dan de praktijk bevestigen."

Amnesty International publiceerde eerder deze week een uitgebreid rapport over mensenrechtenschendingen in Oeganda. "De regering reageert op de protesten tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud met excessief geweld, restricties voor de media en pogingen het gebruik van sociale netwerksites te blokkeren", staat in het rapport.

Oeganda overweegt ook de doodstraf voor homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen in te voeren.BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel