Oxfam verleent noodhulp na aardbeving op Java

Het Indonesische eiland Java werd vorige zaterdag opgeschrikt door een aardbeving van 6,2 op de schaal van Richter. Samen met lokale partners startte Oxfam snel met de bedeling van drinkwater en andere essentiële hulpgoederen aan 150 tot 200.000 daklozen.

De zware aardbeving trof het centrum van Java, vlakbij de stad Yogyakarta, om 5.54 uur plaatselijke tijd. Zeven districten in de omgeving en ook de stad Yogyakarta zelf werden getroffen. Zwaarst getroffen zijn de districten Bantul en Klaten. Het aantal doden wordt op bijna 5.000 geschat, meer dan 150.000 mensen hebben alles verloren.

Wat doet Oxfam concreet?

Oxfam is nog dezelfde avond begonnen met de distributie van drinkwater, zeildoek en sanitaire voorzieningen aan ongeveer 6.000 mensen. Op zondag werden nog eens 12.000 mensen bereikt. Deze actie was mogelijk dank zij de medewerking van plaatselijke Indonesische partners. Maar ze werd bemoeilijkt door zware regenval de voorbije 24 uur. Dit stelt ook risico’s voor de gezondheid van de getroffen bevolking.

“Vele plaatselijke medewerkers werden zelf zwaar getroffen door de aardbeving, ze hebben allemaal familie in het gebied en dat zorgt voor extra ongerustheid”, zei de programmaverantwoordelijke van Oxfam in Indonesië. “Maar toch hebben de meeste besloten om mee te komen helpen bij de hulpverlening.”

Direct na de aardbeving trokken drie Oxfam-teams het getroffen gebied in om een eerste raming te maken van de schade. In sommige dorpen ten zuiden van de stad Yogyakarta bleek negentig procent van de huizen verwoest. Dertigduizend huishoudens werden getroffen. Uit angst voor naschokken brachten velen de nacht buiten door.

Het epicentrum van de beving lag in het district Bantul. In de regio wonen zo’n 800.000 mensen. Ziekenhuizen kunnen de stroom gewonden niet aan en artsen opereren in de open lucht. De electriciteit en telefoonnetwerken zijn deels uitgevallen. Het vliegveld van Yogyakarta werd wegens schade tijdelijk gesloten maar is nu weer actief.

Oxfam installeert de komende dagen waterreservoirs en tankwagens voorzien het ziekenhuis in Bantul van schoon water. De bevolking krijgt noodhulppakketten met daarin onder andere zeep, maandverband en sarongs om ‘s nachts warm te blijven en overledenen mee te bedekken.

Angst voor een tweede aardbeving

Paulette Song verzorgt de berichtgeving voor Oxfam International vanuit het hoofdkantoor in Yagyakarta. Zij werd letterlijk uit haar slaap gerukt door de aardbeving en bracht zaterdag verslag uit van de situatie in de stad en de omgeving. “De angst van de mensen is duidelijk voelbaar, zei ze. De meesten brengen de nacht in open lucht door. Zij vrezen een nieuwe aardbeving of een uitbarsting van de vulkaan Merapi die zo’n 20 km verder ligt.”

“Wij waren voorbereid en hadden het nodige materiaal opgeslagen, daarom hebben we zo snel hulp kunnen bieden. Gelukkig want verder hebben vele zwaarbeschadigde buurten van Yogyakarta helemaal geen hulp gezien. Geen officiële teams, geen eerste hulp,... Het deed me denken aan de situatie in Biloxi, Mississippi, na de doortocht van de orkaan Katrina. Waar nu het dringends nood aan is”, zei ze, “zijn geneesmiddelen en medische verzorging.”

Alle Oxfam-medewerkers in Yogyakarta zijn ongedeerd. Extra personeel is onderweg vanuit Atjeh, Jakarta en Bangkok om te helpen bij de noodhulpverlening.

Meer informatie:

Kristien Vliegen, projectbeheerder noodhulpcel bij Oxfam-Solidariteit tel. 02 501 67 40 — gsm: 0474 88 88 08 — e-mail: kristien.vliegen (at) oxfamsol.be

Om de slachtoffers te helpen:

  • Uw giften zijn welkom op het algemene nummer van Oxfam-Solidariteit: 000-0000028-28, code ’9085 Aardbeving Java’. Vanaf 30 euro is uw gift fiscaal aftrekbaar.

Deel dit artikel