Persvrijheid in Burundi: journalisten aan het woord

Alexandre Niyungeko en Innocent Mukozi
Alexandre Niyungeko, voorzitter van de Burundese journalistenvakbond, en Innocent Mukozi, voorzitter van het Burundese persobservatorium en directeur van radio & televisie Renaissance

In april keurde het Burundese parlement met een ruime meerderheid een nieuwe perswet goed. Door de wet wordt kwalitatieve en onafhankelijke journalistiek zo goed als onmogelijk.

11.11.11 nodigde,  samen met Amnesty International, het Instituut Panos Paris en de Internationale Vereniging van Journalisten, enkele Burundese journalisten uit in Brussel om over de kwestie te praten. Wij spraken met 2 van hen.

Waren jullie verrast toen de nieuwe perswet gestemd werd?

Innocent Mukozi (voorzitter van het persobservatorium). "Echt verrast waren we niet, het is niet de eerste keer dat zo'n repressieve wet wordt gestemd in ons land. Er is al lang een tendens om de rechten van burgers in te perken, de overheid is al jaren bezig met de vrijheid te beknotten. Want ondanks dat alle nationale actoren, zoals het middenveld, de media en de oppositie, unaniem tegen deze wet zijn, is de overheid er toch in geslaagd om de wet door te voeren."
Alexandre Niyungeko (voorzitter van de Burundese journalistenvakbond). "De nieuwe perswet is een bedreiging voor de media en de politieke oppositie. Toen de wet werd gestemd, was het meteen duidelijk dat de wet heel repressief is.


Waarom is deze wet zo slecht?

Mukozi. "Het grootste pijnpunt in de nieuwe wet is de bescherming van onze bronnen. Door de nieuwe wet kan de overheid ons eender wanneer vragen om de bronnen van kritische artikelen vrij te geven. En dat is overduidelijk een inperking van de vrije meningsuiting. Er zijn bijvoorbeeld al verschillende journalisten onder druk gezet door de politie. Er zijn zelfs gevallen van fysieke agressie gemeld. Daarom moeten we de overheid nu snel weerwoord bieden voor alles uit de hand dreigt te lopen."
Niyugenko. "Dat klopt. We doen er alles aan om deze ontwikkelingen tegen te gaan. We spreken ministers aan, we schrijven protestbrieven en manifesteren."

Wij blijven ons werk degelijk doen, ondanks het risico dat we op elk moment aangevallen kunnen worden
Alexandre Niyungeko, voorzitter van de Burundese journalistenvakbond

Wat voor impact heeft de wet nu op jullie werk?

Niyungeko. "Tja, wij kunnen deze wet onmogelijk respecteren. Er is zoveel corruptie in Burundi, wij kunnen toch maar moeilijk zwijgen over die praktijken? Wij blijven ons werk degelijk doen, ondanks het risico dat we op elk moment aangevallen kunnen worden."
Mukozi. "In een ander land zou deze wet misschien niet meteen zo verontrustend zou zijn. Hier wel, omdat de media zeer veel hebben bijgedragen aan het terugdringen van het geweld en de etnische spanningen in Burundi. Iedereen heeft belang bij onze media, ik beschouw deze wet dan ook als een waar gevaar voor de volksgezondheid. Het is belangrijk dat we waakzaam blijven en dat we onze problemen met een dialoog oplossen en niet met geweld of repressie."


Hoe moet het nu verder?

Mukozi. "Het is belangrijk dat het middenveld in Burundi zich organiseert en dat we actie voeren tegen deze overheid. Op die manier herinneren we de overheid eraan dat er rechten zijn die gerespecteerd moeten worden."
Niyungeko."Wij blijven ons werk doen en blijven de bevolking informeren, ondanks dat dat op dit moment veel gevaren inhoudt. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat er in 2015 bij de verkiezingen verandering komt. Het is niet zozeer belangrijk wie dan aan de macht komt. Maar we willen wel een overheid die ons respecteert en we willen een echte democratie. De overheid heeft nu zelfs wetsvoorstellen ingediend om ook het middenveld te beknotten en om publieke manifestaties aan banden te leggen. Daar maken we ons echt zorgen over."


Is er een rol weggelegd voor de internationale gemeenschap?

Mukozi. "Ja, een heel belangrijke rol zelfs. We merken dat al heel wat landen solidair zijn met ons. Zij zijn onze belangrijkste partners, we zijn er ons van bewust dat zonder deze hulp de situatie veel erger zou zijn. Het is erg belangrijk dat we deze relaties in andere landen, zoals Belgiƫ, nu consolideren. De solidariteit die er nu is, moet verdergezet worden.
Niyungeko. "Met steun uit het binnen- en buitenland kunnen de zaken in een positieve richting evolueren. We moeten echter steeds de juiste reflecties maken, omdat het voornamelijk een strijd is die de Burundezen moeten voeren."

Auteur: Willemjan VandenplasBekijk hier een stukje van het interview:Alexandre Niyungeko antwoordt op de vraag welke impact de wet heeft op het werk van de journalisten in Burundi.Lees ook :

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel