'Plattelandsvlucht niet helemaal tegenhouden'

Met haar programma's wil Trias het platteland in drie continenten economisch aantrekkelijker maken. "Een stuk plattelandsvlucht kan en mag je echter niet stoppen", zegt directeur Lode Delbare in een interview met VILT.

In ontwikkelingslanden werkt het merendeel van de actieve bevolking in de landbouw. In de meeste gevallen gaat het om overlevingslandbouw. "En dat soort landbouw is geen goede hefboom om de levensstandaard van plattelandsbewoners te verhogen", zegt Delbare.

Door boeren te verenigen en van hen ondernemers te maken, wil Trias de logica van de overlevingslandbouw doorbreken. "Zo helpen we ervoor zorgen dat de stiel van landbouwer ook in het Zuiden een weloverwogen beroepskeuze wordt", merkt Delbare op. "Met de steun van middenveldspelers als Boerenbond groeit familiale landbouw in onze interventiegebieden uit tot een waardevolle economische activiteit".

De professionalisering van de landbouwsector gaat ook in ontwikkelingslanden onvermijdelijk gepaard met een forse uitstroom. Maar ook voor die mensen timmert Trias aan een valabel alternatief. "Opdat ze niet allemaal naar de steden zouden trekken, mikken onze programma's op de diversificatie van de plattelandseconomie", besluit Delbare. 

Lees"Van boerenstiel bewuste keuze maken met toekomstperspectief" 

www.triasngo.be

Deel dit artikel