Projecten Trias vallen in de smaak bij Guinese landbouwminister

De projecten van Trias en zijn partners in Guinee vallen in de smaak bij de Guinese overheid. De minister van landbouw wil meer aandacht voor coöperatieven, ossentractie en conflictbeheersing, drie thema's waar Trias rond werkt.

Hoog bezoek voor Trias Guinee vorige week. Jean-Marc Telliano, de nieuwe minister van landbouw was immers te gast in Kindia, waar Trias zijn regionaal kantoor heeft. De minister (centraal in beeld) bezocht er een aantal projecten van Trias en zijn partners. Prompt werd Trias uitgenodigd voor een audiëntie op het ministerie. Telliano ontving een delegatie van Trias-partners en twee leden van het RDI, een aankoopcoöperatieve waar Trias ondersteuning aan biedt en die te vergelijken is met het Vlaamse Aveve.

De Guinese regering wil dit jaar 25 miljoen euro investeren in de landbouwcampagne en is dringend op zoek naar methodes om deze steun op een ordentelijke manier te organiseren. De minister luisterde aandachtig naar de werking van RDI. Hij engageerde zich om RDI een rol te geven in de regio’s die de organisatie dekt.

Ook was hij onder de indruk van het Trias-project rond ossentractie en de methodes die Trias bedacht om boeren en nomadische veehouders te verzoenen. Deze twee laatste thema’s wil de minister na de landbouwcampagne verder met Trias bestuderen.

Trias is nog steeds een van de weinige buitenlandse ngo's die actief zijn in Guinee. Zes organisaties ontvangen rechtstreekse steun en begeleiding van Trias. RGTA-DI en ATC, twee lokale ngo's, verzorgen de productie, verwerking en commercialisering van landbouwgewassen. Aguidep staat in voor beheersondersteuning, Cafodec organiseert de microfinanciering. Op gebied van belangenverdediging steunt Trias twee grote ledenorganisaties: FOP-BG, met 50.000 landbouwers in Basse Guinée, en FPAKI, met 3.100 ambachtslieden in de prefectuur Kindia. Het is de bedoeling dat de coöperatieve RDI, waarvan sprake in het artikel, nauwer gaat samenwerken met FOP-BG.
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel