SOS Tsunami: Activiteiten Oxfam ter plaatse


Oxfam blijft voorraden en gespecialiseerd personeel sturen als reactie op de crisis in Azië. De levering van de hulpgoederen maakt een wezenlijk verschil voor tienduizenden mensen die getroffen zijn door de ramp. Oxfam Groot-Brittannië bereikt (of voorziet te bereiken) meer dan 320.000 mensen verspreid over Azië met water, hygiënisch materiaal, voedsel, schuilplaatsen en ander essentieel noodhulpmateriaal, volgens de behoefte ter plaatse.

Update 4 januari 2005

Sri Lanka:
- In Sri Lanka werkt Oxfam in 7 van de 14 zwaarst getroffen gebieden en plant er voor 5 miljoen pond (7.089.160 euro) hulp te bieden. Volgens de meest recente berichten is 11 ton uitrusting voor waterzuivering en hygiënevoorziening aangekomen in Trincomalee. Samen met aankoop van materiaal ter plaatse, volstaat dat om schoon drinkwater te verstrekken aan 50.000 families. Een vliegtuiglading plastic zeil uit Delhi is aangekomen op de luchthaven van Colombo en wordt verdeeld met vrachtwagens.
- De vandaag (4 januari) verdeelde hulp omvat twaalf tanks van 2.000 liter voor het district Ampara, kledingpakketten, emmers enz.
- Vanavond (4 januari) vertrekken 5.000 hygiënepakketten naar Hambantota in het zuiden en 7.500 pakketten voor baby’s (luiers, kleine muggennetten enz.) naar Killinochchi, Trincomalee en Batticoloa.
- Wij blijven lakens, matten enz. verdelen in kampen en zetten watertanks en latrines op in diverse plaatsen. De partnerorganisaties van Oxfam vullen regelmatig de 33 waterdistributiepunten in Batticoloa bij.

India:
- Oxfam is actief met noodhulp en heropbouwprojecten in 3 van de zwaarst getroffen districten van Tamil Nadu, in samenwerking met de Indische overheid. Oxfam helpt 15.000 mensen in 13 dorpen in de districten Cuddalore en Nagapattinam op de oostkust. Het werk omvat het installeren van latrines en afvalverwerking, het geven van geld aan mensen om puin te ruimen en waterbronnen schoon te maken, voor de bouw en de reparatie van waterputten, tijdelijke schuilplaatsen, nieuwe huisvesting, pakketten voedsel, kleding en werktuigen. Zwangere vrouwen krijgen multivitamines, tabletten foliumzuur en ijzer.
- Vrijwilligers worden opgeleid in hygiënebevordering, het veilig omgaan met water en het herstellen van handpompen. In vier dorpen in Cuddalore worden washokjes opgericht zodat vrouwen zich kunnen wassen in alle privacy. 4.000 hygiënepakken zijn onderweg en worden morgen geleverd.
- In het district Kanniyakumari op het meest zuidelijke puntje van India, verdelen de teams van Oxfam basisproducten zoals zeep, kokosolie, schoenen, maandverbanden, emmers en mokken aan meer dan 5.000 mensen in 6 van de 45 kampen.
- Ingenieurs zetten waterinstallaties op in een van de belangrijkste kampen in Kalachal, ook in het district Kanniyakumari.

Indonesië:
- Oxfam is gestart met het verdelen van water in Banda Atjeh, waar wij het leidende agentschap zijn wat betreft water en hygiëne. Vandaag (4 januari) verdeelden wij al 15.000 liter met vrachtwagens, gehaald uit een waterbron die voorzien werd door het Australische leger.
- Een vrachtwagenkonvooi met 20 ton watermateriaal uit Medan wordt vandaag nog in Banda Atjeh verwacht. Volgens de ingenieurs van Oxfam zal het dan 48 uur duren om zuiver water te voorzien voor ongeveer 60.000 mensen.
- Op de westkust zijn wij van plan om watermateriaal te leveren aan Artsen Zonder Grenzen zodat zij hun initieel hulpproject kunnen uitbreiden.
- Verder stuurt Oxfam nog twee extra hulpvluchten naar Indonesië, op 8 en 12 januari.

Deel dit artikel