Tsunami-rapport over grootste hulpactie uit Oxfam-geschiedenis

De tsunami-hulpactie was de grootste operatie die Oxfam International ooit uitvoerde. Dit blijkt uit het Financieel Rapport dat drie weken voor de herdenking van 1 jaar tsunami werd opgemaakt om het publiek te tonen hoe het geschonken geld is aangewend.

Oxfam tsunami-rapport spreekt van de grootste hulpactie uit haar geschiedenis

Tsunami Accountability Report - Engels- PDF - 660.5 kB

De tsunami-hulpactie was de grootste operatie die Oxfam International ooit uitvoerde. Dit blijkt uit het ‘Tsunami Accountability Report’ (Financieel Rapport met verantwoording) dat drie weken voor de herdenking van 1 jaar tsunami werd opgemaakt.

Het rapport geeft uitleg over hoe en waar het geschonken geld werd uitgegeven, wat werd gerealiseerd, welke de uitdagingen waren en welke de toekomstplannen zijn van Oxfam.

- Oxfam zamelde 278 miljoen dollar in, meteen de meest succesvolle oproep ooit. Negentig percent van dat bedrag was afkomstig van het publiek.
- Tegen het einde van het eerste jaar zal Oxfam daarvan al 127 miljoen dollar of 45% hebben uitgegeven.
- Tot dusver heeft Oxfam naar schatting 1,8 miljoen mensen geholpen.
- Oxfam werkte in alle sterk getroffen landen: Indonesië, Sri Lanka, India (met inbegrip van de eilanden Andaman en Nicobar), Thailand, de Malediven, Somalië en Myanmar.
- De fondsen werden toegewezen in functie van de noden. Zo kreeg Indonesië 40%, Sri Lanka 31% en India 22%.
- Oxfam plant in 2006 nog eens 83 miljoen dollar te besteden, 51 miljoen dollar in 2007 en 17 miljoen dollar in 2008.
- De twee belangrijkste begrotingsposten - goed voor bijna 60% van de uitgaven - waren volksgezondheid (putten boren, latrines voorzien en de drinkwatervoorziening herstellen) en het herstellen van de bestaansmiddelen van de mensen.
- Oxfam werkte samen met ongeveer 150 lokale partnerorganisaties.
- Slechts 6% van het budget zal gebruikt worden voor administratiekosten.

Bij de publicatie van het rapport zei Mary Robinson, gewezen presidente van Ierland en ere-voorzitster van Oxfam: “De tsunami was een unieke uitdaging. De omvang van de ramp vroeg een respons van een nooit eerder geziene schaal. De ramp zorgde ook voor een ongeziene golf van vrijgevigheid over heel de wereld. Dit betekent dat organisaties zoals Oxfam een grote verantwoordelijkheid dragen om aan te tonen dat het geld op een verstandige en transparante manier besteed werd.”

Oxfam werd tijdens deze hulpoperatie geconfronteerd met tal van uitdagingen:
- het ontbreken van geschikt bouwmateriaal in Indonesië;
- onveiligheid in Somalië,
- onduidelijkheid vanwege de regeringen over landrechten, over beschikbare terreinen en bufferzones langsheen de kust,
- problemen met de coördinatie tussen de hulpagentschappen in de beginfase.

Sommige problemen wachten nog altijd op een oplossing; Oxfam tracht samen met anderen hieraan te verhelpen.

Toch blijkt uit het verslag dat Oxfam ook heeft kunnen bijdragen tot tal van successen. Zo speelde de organisatie een belangrijke rol in het snelle herstel van de bestaansmiddelen door programma’s van ‘geld voor werk’ op te zetten, door de hulp bij het weer opstarten van economische bedrijvigheden, het afwenden van een gezondheidscrisis meteen na de tsunami en de focus op het steunen van gemarginaliseerde gemeenschappen zoals de Dalits (de onaanraakbaren) in India of op de onveiligheid voor vrouwen in tijdelijke opvangkampen.

“Honderdduizenden mensen, die door de tsunami getroffen werden, hebben met hun eigen inspanningen en dankzij het werk en de inzet van Oxfam hun leven weer opnieuw kunnen opbouwen. De veerkracht van de mensen was ongelooflijk. Er resten nog tal van uitdagingen maar in tegenstelling tot veel andere crisissituaties beschikken we nu over de middelen om mee te helpen bouwen aan de toekomst van de mensen. Dit zou onmogelijk zijn geweest zonder de uitzonderlijke steun van het publiek en ik wens de Belgische bevolking uitdrukkelijk te bedanken voor haar edelmoedigheid”, zei Stefaan Declercq, Algemeen secretaris van Oxfam-Solidariteit.

Voor meer informatie
> Stefaan Declercq, Algemeen secretaris van Oxfam-Solidariteit
Tel. 02-501 67 08 — gsm 0476-46 30 53 — e-mail: sde (at) oxfamsol.be
> Kristien Vliegen, medewerkster humanitaire hulp bij Oxfam-Solidariteit
tel. 02-501 67 40 — gsm 0474-88 88 08 — e-mail: kvl (at) oxfamsol.be
> Chantal Nijssen, persverantwoordelijke, tel. 02-501 67 62, e-mail: cni (at) oxfamsol.be


> Op 14 december publiceert Oxfam een tsunami-rapport over huisvesting, op 20 december volgt een tsunami-rapport over bestaansmiddelen.

Oxfam kan zorgen voor terreininterviews in het Nederlands in India, Sri Lanka en Indonesië.

Deel dit artikel