Vanessa stelt zich voor

Lees de bijdragen van Vanessa:
  1. 21 april: día de la madre tierra

vanessaSakarik! Ik ben Vanessa Gonzalez Esteban en ben 25 jaar oud.

Ik ben afkomstig uit Antwerpen, maar heb mijn hart verloren aan Brussel. Niet alleen is het een bruisende stad, het trekt me vooral aan omwille van de internationale context. Nergens in België kun je zo veel verschillende nationaliteiten en internationale culturele activiteiten aantreffen. 

Nadat ik mijn studies als taalkundige Spaans – Italiaans had afgerond, kwam ik via UCOS VUB (Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking) te weten dat er zoiets als een BTC – infocyclus bestond. Na deze infocyclus was ik helemaal "into" de ontwikkelingssamenwerking. Eindelijk wist ik waarheen ik wilde en zo begon de zoektocht naar de gepaste studierichting, die ik vond in het postgraduaat Noord – Zuid.  Het is in kader van deze studie, dat ik momenteel  5 maanden vertoef in Quetzaltenango, Guatemala.


Straatkinderen

Ik loop stage in de organisatie EDELAC (Escuela de la Calle), dat een antwoord biedt op de problematiek van de straatkinderen en de kinderen die beschouwd worden als "risicovol" om op straat te geraken.

EDELAC heeft 3 verschillende programma's : edelac ( een basisschooltje in de arme wijk Las Rosas), Hogar Abierto ( een opvangtehuis voor kinderen, die een moeilijke sociale thuissituatie hebben) en Quetzaltrekkers ( een organisatie, die door middel van treks en hikes, voor de inkomsten zorgt van Edelac en Hogar Abierto).

In de voormiddag, van 7.00 – 13.00 werk ik in het basisschooltje, waar ik assistent ben in het eerste kleuterklasje in het tweede leerjaar. Mijn taak bestaat er vooral in om kinderen met een leerachterstand bijwerklessen te geven.  Iedere week geef ik ook twee "eigen" lessen: dit kan variëren van een fruitcocktail maken tot een memoryspel spelen.

In de namiddag van 15.00 – 18.00 werk ik in de Hogar Abierto, waar ik volledig meedraai in de dagelijkse zorg van de 14 kinderen die er verblijven. Zo help ik hen met huiswerk, gaan we samen lopen, bakken we koekjes, ...Brieven schrijven en zwemmen

Naast mijn werk heb ik ook nog twee eigen projecten: een uitwisselingsproject met België en mijn "zwemproject".

In het uitwisselingsproject schrijven de kinderen van het tweede leerjaar brieven naar kinderen van basisschool "Het Palet" in Berchem, Antwerpen. Hiermee hoop ik dat de kinderen, van beide landen, meer te weten komen over andere culturen en tegelijkertijd ook hun schrijfvaardigheid verbeteren.

Daarnaast ben ik begonnen met gratis zwemlessen voor de kinderen van de Hogar Abierto. Mijn leven hier in Guatemala is het beste wat me ooit is overkomen: ik heb hier in 1 maand al meer bijgeleerd dan in heel mijn leven in België: over religie, het leven, over mezelf, over de samenleving, over het concept "ontwikkelingsland", ...

Ik zal dan zeker enkele van deze nieuwe inzichten toepassen in België: een simpele goedendag, een gesprekje met een onbekende, een welgemeende glimlach, de warmte van de gastvrijheid,... 

Wanneer ik echter aan mijn terugkeer naar België denk krijg ik het al moeilijk, omdat ik hier superveel zaken ga missen: mijn kindjes van de Hogar, de kinderen van EDELAC, de tortilla's en verse groenten, het klimaat, het "ongestructureerde", Xelapan, ...

Het enige, wat een lichtpuntje in dit grote gemis zal zijn: is de vrijheid van een eigen auto te hebben en de Belgische chocolade, die wel degelijk de beste is.

Deel dit artikel