Veel getoeter voor de deur van Burundese ambassade

Burundi11Een stoet claxonerende auto's reed dinsdagvoormiddag rondjes rond het Square Marie-Louise in Brussel. Amnesty International, 11.11.11 en Broederlijk Delen voerden er met veel lawaai actie voor de Burundese ambassade. Daarmee vragen ze gerechtigheid voor Ernest Manirumva. De activist werd drie jaar geleden vermoord, maar tot op vandaag zijn de daders ongestraft. 

Een tiental auto's passeerden met claxon zo'n acht keer voorbij de deur van de Burundese ambassade. Nog eens een 30-tal actievoerders scandeerden gewapend met vlaggen en toeters slogans als 'Straffeloosheid nee, gerechtigheid nu!'

De claxonactie is een kopie van een succesvolle actie die in november vorig jaar in Burundi zelf georganiseerd werd. Verschillende radiostations riepen toen op om op een welbepaalde dag en tijdstip te claxonneren om zo ruchtbaarheid te geven aan het ongenoegen over politiek geweld en intimidatie van journalisten. Door deze actie te herhalen in Brussel, wil Amnesty aan de Burundese autoriteiten duidelijk maken dat de zaak Manirumva ook buiten Burundi nog steeds leeft. 

 

 

Gerechtigheid

"Ook willen we onze steun betuigen aan de activisten die nog steeds opkomen voor de mensenrechten en tegen de straffeloosheid in Burundi." Op de actie waren ook Bruno Tuybens (SP.A), Eva Brems (Groen) en Juliette Boulet (Ecolo) aanwezig.

Burundi9In de week van 9 tot 14 april worden ook in Burundi opnieuw acties georganiseerd om gerechtigheid te vragen voor Ernest Manirumva. Dit is een moedige beslissing van het middenveld want actie voeren is niet zonder risico. Het wordt steeds moeilijker voor journalisten, activisten en middenveldorganisaties om in alle vrijheid te werken.

Amnesty vraagt de Burundese autoriteiten om een einde te maken aan de straffeloosheid in de zaak van Ernest Manirumva. Het proces tegen de verdachten wordt steeds uitgesteld en het onderzoek verloopt absoluut niet transparant. Daarnaast moeten de bedreigingen aan het adres van activisten die zich inzetten in de campagne "Justice pour Ernest" worden onderzocht. Het maatschappelijk middenveld moet in alle vrijheid zijn opdracht kunnen uitoefenen.   

Na een half uur getoeter voor de deur van de ambassade werd een delegatie van Amnesty International ontvangen op de ambassade. Zij overhandigden een eisenpakket aan de vertegenwoordiger. Vorige week al hadden Amnesty en 11.11.11 een onderhoud met de ambassadeur zelf. Het opzet van de actie vandaag was vooral veel weerklank te vinden in de Burundese media. Een opzet waarin we goed zijn geslaagd. 

  

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel