VN gaan de strijd aan tegen openbare ontlasting


De Verenigde Naties hebben een campagne gelanceerd om de toegang tot toiletten en latrines wereldwijd te verbeteren. Vandaag zijn er nog steeds 2,5 miljard mensen - dat is een derde van de wereldbevolking - die niet over sanitaire basisvoorzieningen beschikken.
Met deze campagne hopen de VN een einde te maken aan de gewoonte van 1,1 miljard mensen om hun behoefte in de openlucht te doen. 82% van deze mensen leven in 10 landen: India, Indonesië, Pakistan, Nigeria, Ethiopië, Soedan, Niger, Nepal, China en Mozambique.

De VN willen dat openbare ontlasting tegen 2025 volledig verdwenen is. Er is dus nog heel wat werk, want volgens Barbara Frost van WaterAid wonen in Zuid-Azië alleen al meer dan 1 miljard mensen zonder toegang tot een proper toilet. In Sub-Sahara Afrika zijn er dat 644 miljoen. In veel Afrikaanse landen lijkt het aantal mensen zonder toegang tot een toilet te dalen, maar in Nigeria neemt het toe.

Openbare ontlasting zorgt voor desastreuze gevolgen: mensen krijgen diarree, dysenterie, hepatitis A of tyfus – soms met de dood tot gevolg – en de economische productiviteit van een land daalt. De VN schatten de gezondheidskosten als gevolg van deze praktijk op 260 miljard dollar wereldwijd. Een toilet en de mogelijkheid om je handen te wassen vermindert dergelijke gezondheidsrisico's aanzienlijk.

Zonder toiletten riskeren vrouwen en meisjes bovendien verkracht te worden wanneer ze hun behoefte in de openlucht doen. En eens ze in hun puberteit komen, haken heel wat meisjes af van school, vanwege een gebrek aan toiletten en dus aan privacy.

Het is erg belangrijk dat een verbeterde toegang tot sanitatie als een topprioriteit wordt opgenomen in de post-2015 ontwikkelingsagenda. "Een regio zonder drinkwater en sanitaire voorzieningen is een regio waar het halen van andere ontwikkelingsdoelen onmogelijk is," stelt Chris Williams van Water Supply and Sanitation Collaborative Council (WSSCC).

Tussen 1990 en 2012 daalde het aantal mensen die hun behoefte in de openlucht doen met 24%. Er zijn grote verschillen tussen regio's, tussen stedelijke en landelijke gebieden en tussen rijke en arme regio's. De grote meerderheid van mensen zonder toegang tot sanitaire basisvoorzieningen woont op het platteland en is arm.

De campagne van de VN tegen openbare ontlasting loopt tot eind 2015.


Bronnen:
-          http://www.ipsnews.net/2014/05/u-n-vows-eliminate-open-defecation-2025/
-          https://au.news.yahoo.com/thewest/world/a/23937511/open-defecation-costs-us260b-globally/

                                                          

Deel dit artikel