Vredestocht naar Isaël en de Palestijnse gebieden

Deze reis (26 oktober tot 5 november 2012) naar Israël en de Palestijnse gebieden is enerzijds een introductie tot de culturele, religieuze en historische rijkdom van de regio. Op het programma staan bezoeken aan plaatsen zoals Nazareth, Bethlehem en Jeruzalem. In dit spirituele luik bezinnen we ons over oorlog en vrede bij de bronnen van de drie grote godsdiensten.

Anderzijds is de reis een kennismaking met de politieke realiteit. Zo trekken we naar Ramallah en Hebron en zien we de Muur, een vluchtelingenkamp en nederzettingen. We ontmoeten Israëlische en Palestijnse vredeskrachten die getuigen hoe zij aan verandering werken.

In deze missie staat de kracht van vrouwen centraal. In conflicten zijn vrouwen immers vaak twee maal slachtoffer. Zo lijden Palestijnse vrouwen zowel onder de bezetting en het geweld van het Israëlische leger als onder de patriarchale structuur van de Palestijnse maatschappij. Zoals de Veiligheidsraad benadrukt in resolutie 1325, is de bijdrage van vrouwen aan conflictpreventie en vredeshandhaving echter cruciaal. Vrouwen in Israël en de Palestijnse gebieden zijn ook erg actief in solidariteitsinitiatieven en grassroots activisme.

Zin om mee te gaan? Klik hier voor meer info.

Deel dit artikel