Watercrisis in Manila na 22 jaar mislukte privatisering

De huidige crisis ontstond blijkbaar door het falen van Manilla Water om een nieuwe waterzuiveringsinstallatie op tijd operationeel te maken

22 jaar na de privatisering van de watersector op de Filipijnen woedt er momenteel in de miljoenstad Manila een heuse drinkwatercrisis . De privatisering ging gepaard met de belofte dat iedereen toegang zou krijgen tot betaalbaar water. Het tegendeel is vandaag waar. Water is duur en schaars, zoals voorspeld door 11.11.11-partners FDC. Protest tegen de privatisering van water stond ook centraal in de 11.11.11-campagnes van 2003 en 2004.

Falend beleid

Manila Water, het privébedrijf dat 22 jaar geleden het contract toegewezen kreeg, voorziet het kraantjeswater in Oost-Manila. Het bedrijf wordt gecontroleerd door de rijke Ayala familie. De bevoorrading gebeurt via de Angat Dam, 40 km ten noorden van de metropool.

De huidige crisis ontstond blijkbaar door het falen van Manila Water om een nieuwe waterzuiveringsinstallatie op tijd operationeel te maken. Nochtans wordt net daarvoor sinds 2015 een heffing op de waterprijs ingesteld. Maar ook het weerfenomeen "El Nino" speelde een rol, bij het tekort waardoor er minder regen viel en het waterpeil van een tweede reservoir, La Mesa, flink was gedaald.

Maar in plaats van snel naar alternatieve oplossingen te zoeken (zoals de renovatie van de Wawa-dam) greep de huidige regering deze crisis aan om nogmaals de urgentie van de nieuwe controversiële Kaliwa-dam te bepleiten. Vorige maand legden we in dit artikel nog uit waarom die beter niet wordt gebouwd.

Kroniek van een aangekondigde crisis

Deze watercrisis was een nieuwe illustratie van de nalatigheid van de regering, de incompetentie van Manila Water en het falen van het zo geroemde privatiseringsproject.

Op 1 augustus 1997 privatiseerde de Filipijnse regering twee concessiegebieden voor waterdistributie in Manila. Die was tot dan toe in handen van een door de overheid gecontroleerde vennootschap, het Metropolitan Waterworks and Sewerage System (MWSS).

Twee van de machtigste Filipijnse familiebedrijven, de Ayala's en de Lopez' wonnen elk één concessie, respectievelijk voor Oost-Manila en voor West-Manila. Ayala sloot een consortium met United Utilities (UK) en doopte het bedrijf Manila Water en de Lopez' sloten het Franse Lyonnaise des Eaux in de armen met Maynilad als operator.

Mooie beloftes

De motivering om te privatiseren klonk toen: MWSS heeft gefaald want het bedient slechts twee derde van de bevolking met water gedurende gemiddeld 16 uur per dag. Van de ongeveer 3.000 miljoen liter die dagelijks vanuit de Angat Dam naar Manila stroomde, werd 56% verspild voor het de kraan bereikte. Erger nog, de MWSS zat zwaar in de schulden. Bij de oprichting in 1971 bedroeg de totale buitenlandse schuld $ 20,2 miljoen. Onder president Marcos werd nog meer geleend voor investeringen die in grote mate toegewezen werden aan de 'cronies' van Marcos.

Dit werd een grote last voor de begroting, mede door een wettelijke verplichting die schuldaflossing prioritair stelde. Zo kon de overheid geen schuldherschikking onderhandelen en ging de begroting steeds dieper in het rood. De leningen van de internationale financiële instellingen, zoals de Wereldbank, waren gekoppeld aan de voorwaarde van privatisering van de water- en energiesector.

Een gewaarschuwd man...

11.11.11-partner Freedom from Debt Coalition (FDC) heeft van meetaf aan oppositie gevoerd tegen de privatisering. Zo geloofde FDC niet dat de waterbedrijven de prijs laag konden houden. Ayala had immers een bod gedaan met een belofte het tarief met 60% te reduceren. Het duurde dan ook niet lang voordat beide bedrijven steeds hogere tarieven gingen vragen. Resultaat: Manila heeft na Singapore de hoogste watertarieven in de regio.

Hoewel Manila Water erin geslaagd is om de waterverspilling terug te dringen, blijft het boven de geaccepteerde normen binnen de sector. En vooral, er zijn nog steeds gebieden in Manila waar er geen stromend water is.

11.11.11 DOOR:

Wil jij het werk van onze partnerorganisaties op de Filipijnen steunen?

Doe een gift  

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels