Filipijnse overheid pakt vervuilende mijnbouw aan

11.11.11-partner ATM biedt al jaren weerwerk tegen de verwoesting die de grootschalige mijnbouw veroorzaakt.

In februari kondigde de Minister van Milieu en Natuurlijke Rijkdommen Gina Lopez de sluiting of schorsing aan van 28 grootschalige mijnen en de vernietiging van 75 contracten voor mijnbouwverkenning. Heuglijk nieuws voor de mijnbouwactivisten zoals 11.11.11-partner ATM. 11.11.11 steunt al 15 jaar de strijd van gemeenschappen tegen de roofbouw op hun bestaan.

ATM, de Alliantie tegen Mijnbouw, werkt al een paar jaar samen met Gina Lopez, de huidige minister. Kort na haar benoeming beval de minister een grondige economische en ecologische doorlichting van 41 grote metaalmijnen. Daarvan worden er nu 23 gesloten, van vijf andere wordt de vergunning opgeschort en 75 potentieel nieuwe mijnen worden afgestopt.

11.11.11 steunde ATM al van bij de start. We geloofden dat deze brede alliantie van volksorganisaties, milieuorganisaties en kerkelijke groepen het nodige weerwerk kon en kan bieden tegen de verwoesting die de grootschalige mijnbouw veroorzaakt.

Met eigen ogen

Kris Vanslambrouck, 11.11.11-verantwoordelijke voor Aziƫ, getuigt. "Bij mijn bezoek aan de nikkelmijn van Zambales was ik getuige van haar enorm destructieve impact. De mijn had nooit een vergunning mogen krijgen, en ze overtrad continu de wet. De rivieren zijn verontreinigd door afvalwater, bossen werden gerooid, gronden eroderen. De landbouw en de visserij zijn sterk achteruit gegaan. Het giftige mijnafval zal het grondwater nog lang vervuilen."

Naast de impact op de leefomgeving zijn er ook ernstige gevolgen voor de gezondheid. Sinds de opening van de mijn zijn ziektes aan de luchtwegen, huid en urinewegen verdrievoudigd. De sluiting van de mijn zal pas een echt succes worden wanneer land en water worden gesaneerd en hersteld.

Blij

De campagnevoerders zijn blij. Ze hebben jarenlang barricades opgezet, petities ondertekend, rechtszaken aangespannen en gelobbyd bij diverse overheden. Velen werden bedreigd, sommigen vermoord. Nu hebben ze eindelijk het gevoel dat de overheid hun klachten en grieven ernstig neemt. Benito Molina, voorzitter van de actiegroep in Santa Cruz, is opgelucht. "We hopen nu te kunnen samenwerken om onze kwetsbare ecosystemen te herstellen."

Harde cijfers

De mijnbedrijven pakten direct uit met advertenties waarin ze de minister zwaar aanvallen en erop wijzen dat 'honderdduizenden jobs' verloren zullen gaan. Farah, beleidsmedewerkster bij ATM wuift ze weg. "We zijn de leugens en bedreigingen van de mijnbouwbedrijven gewoon. De mijnbouw staat slechts in voor 0,6% van de werkgelegenheid en de bedrijven betalen maar 2% belastingen op hun winst. Trouwens, de jobs die verloren gaan, kan men opvangen door in te zetten op sanering, op landbouw en eco-toerisme".

Rationele mijnbouw

Ongetwijfeld zullen de bedrijven in beroep gaan en nieuwe mijnprojecten verkennen. Het is van cruciaal belang dat er een nieuwe mijnbouwwet komt. ATM heeft daarom zelf een alternatief uitgewerkt. Via bevriende parlementsleden is het in een wetsvoorstel gegoten. Daarin staat 'rationele mijnbouw' die kadert in een nationaal plan voor duurzame industrialisatie voorop. Nu wordt 97% van de ertsen geƫxporteerd.

De nieuwe wet zal er niet zonder slag of stoot komen. Er ligt immers ook een voorstel op tafel om de mijngebieden uit te breiden en het vergunningsproces te vereenvoudigen. Het wordt uitkijken welke kant de parlementsleden zullen kiezen.

Groter bewustzijn

Door de commotie rond de maatregel en het publieke debat erover, is het publiek zich nu bewuster van de mijnbouwproblemen. Alle steun voor het beleid van minister Lopez is meer dan welkom. Haar machtige tegenstanders zijn vastberaden om haar een hak te zetten.

Geef 11.11.11 meer slagkracht. Steun 11.11.11 vandaag nog.

Omwille van verwerkingskosten, is het toegestane minimumbedrag € 10

Bekijk het overzicht van de mijnen die geschorst of gesloten worden

Deel dit artikel