Image
apartheid palestina

Israël is nu ook officieel een apartheidsstaat

Actualiteit

Het Internationaal Gerechtshof schreef op 19 juli 2024 geschiedenis door het Israëlisch beleid in de Westelijke Jordaanoever als apartheid en annexatie te bestempelen. Dit is een historische gamechanger. Israël is nu ook officieel een apartheidsstaat. 

19 juli 2024 was een historische dag. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) bestempelde het Israëlische beleid in de Westelijke Jordaanoever als apartheid. Deze uitspraak heeft verstrekkende gevolgen en wordt gezien als een belangrijke stap in de erkenning van de langdurige schendingen van de rechten van het Palestijnse volk.

De uitspraak van het ICJ komt op een moment van ongekende nederzettingenexpansie in de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische regering heeft recent de bouw van vijf nieuwe nederzettingen aangekondigd als vergelding voor Europese landen die de Palestijnse staat erkenden. Deze acties hebben geleid tot verdere spanningen en een escalatie in de regio. 

Aan VN-lidstaten, inclusief België, om sancties op te leggen

Nu het ICJ de Israëlische bezetting als illegaal en apartheid heeft bestempeld, ligt de bal in het kamp van de internationale gemeenschap. Het is aan VN-lidstaten, inclusief België, om passende sancties te implementeren, zoals een omvattend wapenembargo en een opschorting van het EU-Israël Associatieakkoord.  

Op Belgisch niveau moet ook onmiddellijk een verbod op de handel met illegale nederzettingen worden ingesteld. De VN-Mensenrechtenraad heeft eerder dit jaar, met steun van België, een resolutie aangenomen die oproept tot het stoppen van de import van producten uit nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. In het federale parlement van België ligt al sinds november 2023 een wetsvoorstel klaar voor een verbod op handel met deze gebieden. Een ad-hoc meerderheid lijkt binnen handbereik om dit voorstel goed te keuren. Wij roepen alvast op het wetsvoorstel onmiddellijk goed te keuren van zodra het parlement haar werkzaamheden aanvat. 

Ook actie vanuit Europa is noodzakelijk

Naast nationale maatregelen moet de Belgische regering ook op Europees niveau blijven pleiten voor sancties tegen gewelddadige kolonisten en de verantwoordelijken voor het nederzettingenbeleid, zoals de Israëlische ministers Smotrich en Ben-Gvir. België heeft al een leidende rol gespeeld in de beslissing om het "EU Global Human Rights Sanctions Regime" in te schakelen tegen gewelddadige kolonisten, maar nu is het tijd om verder te gaan en ook extremistische besluitvormers aan te pakken.

Want de uitspraak van het ICJ biedt een duidelijke juridische basis voor actie en een dringend appel aan de internationale gemeenschap om op te treden tegen de illegale praktijken in de bezette Palestijnse gebieden.  

De uitspraak van het ICJ is een historische gamechanger die vraagt om concrete en beslissende stappen van de internationele gemeenschap om rechtvaardigheid en vrede in Palestina te brengen.

Willem Staes
11.11.11-expert Midden-Oosten