Image
Bombing in Gaza

Raketaanvallen en raids: ziekenhuizen in Noord-Gaza aangevallen door Israëlisch leger

Actualiteit

De situatie wordt steeds nijpender voor ziekenhuizen in het noorden van de Gazastrook. Donderdagnacht troffen Israëlische raketaanvallen het Kamal Adwan Ziekenhuis waardoor het ziekenhuis volledig moest worden ontruimd. In het Al-Awda ziekenhuis voerde het Israëlische leger weer raids uit na een dagenlang beleg waarbij ze het hospitaal van de buitenwereld afsneden met artillerievuur en sluipschutters. “Ze vernietigden alles wat op hun weg kwam en gaven met luidsprekers de patiënten en hun families het bevel om te vluchten”, schetst Al-Awda directeur Mohammed Salha. 

Dinsdagavond zag Mohammed Salha hoe Israëlische soldaten Al-Awda binnendrongen en vernielingen aanrichtten. Ongeveer 140 hulpverleners, patiënten en begeleiders werden verplicht het ziekenhuis te verlaten. Na afloop van de raids bleef hij met dertien collega’s en elf patiënten, waaronder twee kinderen en hun moeder, achter. Voor hen zou verplaatsen hun dood betekenen.

“We weigeren deze patiënten te evacueren, zowel door het gebrek aan ambulances als de te gevaarlijke situatie die het onmogelijk maken om hen veilig naar West-Gaza te vervoeren,” zegt Salha, die vooral met open wonden werkt en orthopedische chirurgie uitvoert. “Na de eerste belegering van 18 dagen in december, kwamen er patiënten binnen met geïnfecteerde wonden. We moesten veel amputaties uitvoeren omdat mensen op dat moment niet de juiste zorg kregen. Het Al-Awda ziekenhuis is het enige ziekenhuis dat orthopedische chirurgie kan uitvoeren. Hetzelfde geldt voor vrouwen met complicaties tijdens hun zwangerschap. Gedwongen evacuatie is een grote ramp voor alle gewonden die dit soort operaties nodig hebben in Noord-Gaza.” 

Geen stroom, geen schoon water, geen perspectief

De situatie in een van de laatste hospitalen van Gaza is op zijn minst gezegd schrijnend. De voedselvoorraad kan het nog zo’n tien dagen trekken en drinkbaar water is er al twee maanden niet meer nadat Israëlische strijdkrachten het filtersysteem van het ziekenhuis vernietigden. Opgepompt grond- en regenwater is de enige resterende optie voor de patiënten en hulpverleners. Het Al-Awda ziekenhuis is afhankelijk van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de brandstofvoorziening, maar sinds 22 april is er geen levering meer aangekomen. Een kleine generator voorziet Al Awda een paar uur per dag van stroom om accu’s op te laden. Om energie te besparen werden ziekenhuisafdelingen gesloten, waardoor alle patiënten naar de eerste hulp verhuisden. Medicijnen en medische apparatuur zijn er onvoldoende. “We hebben wat medicijnen en medische apparatuur in de ziekenhuiswinkel, maar daar kunnen we niet komen. Het is maar 40 meter verderop, maar er is een Israëlische sluipschutter in de buurt. Recent zag ik hoe een zwangere vrouw, die hulp zocht in het ziekenhuis, werd vermoord door een sluipschutter. Ze detecteren elke beweging.” aldus Salha. 

Gedwongen evacuatie naar West-Gaza

De gedwongen evacuatie betekent ook persoonlijk verlies voor de hulpverleners van het Al-Awda ziekenhuis. Als gevolg van het Israëlisch offensief werden vele van hun huizen verwoest waardoor het ziekenhuis voor de personeelsleden zelf een laatste toevluchtsoord werd. In een video van Al-Jazeera getuigde Dr. Marwan Fwaihi, de programmadirecteur van Al-Awda, tijdens hun vlucht naar West-Gaza: “Wij zijn in het ziekenhuis gebleven om voor onze patiënten te zorgen. Maar het Israëlisch leger gaf ons het bevel om allemaal te vertrekken en ons te begeven naar West-Gaza. We blijven doorgaan tot we een veilige plek en onderdak vinden voor ons medisch personeel.”

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie uitte haar bezorgdheid. WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus roept op X, het voormalige Twitter, op tot de bescherming van patiënten, begeleiders en gezondheidswerkers in het ziekenhuis en een veilige doorgang voor hun evacuatie. Daarnaast moet levensreddende hulp worden toegelaten tot Gaza.

Image
De spoedafdeling van het Al-Awda ziekenhuis
De spoedafdeling van het Al-Awda ziekenhuis.

Een van de laatste levensaders van Gaza

Samen met Viva Salud eisen we onmiddellijke aandacht en actie voor de crisis in de gezondheidszorg. “We eisen dat het Israëlische leger zijn belegering van Al-Awda onmiddellijk stopzet, zodat patiënten, medisch personeel en essentiële medische voorraden terug het ziekenhuis in kunnen,” zegt Viva Salud-directeur Fanny Polet. “Brandstof en water zijn er niet meer. Talloze mensenlevens staan op het spel als Al-Awda wegvalt, het is een van de laatste levensaders van Gaza.”  

“Net wanneer de Aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel tegen Israëlische leiders wil wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, beschieten Israëlische sluipschutters en tanks opnieuw een ziekenhuis in Gaza,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “We sporen de Belgische regering en internationale gemeenschap aan om alles op alles te zetten en een einde te maken aan deze flagrante overtreding van het internationaal recht. De straffeloosheid in Gaza moet stoppen. België moet binnen de EU onmiddellijk sancties voorstellen zolang Israël het internationaal recht blijft schenden.”