Aid Watch 2015: Europa laat het zuiden in de steek

Concord, de koepel van de Europese ngo’s, lanceerde deze week haar jaarlijkse Aid Watch rapport. De voornaamste conclusie: de Europese Unie besteedde in 2015, ondanks beloftes, onvoldoende aan ontwikkelingssamenwerking. Dit brengt de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelen in het gedrang.

Slechts 5 lidstaten komen de belofte na om 0.7% van hun welvaart er aan te besteden. Nochtans was 2015 de internationaal afgesproken deadline. Dit zal de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) in het gedrang brengen, aldus het rapport.

Net als in het jaarrapport van 11.11.11, breekt Concord een lans voor het belang van publieke middelen voor internationale solidariteit.

39.5 miljard minder voor het zuiden

Denemarken, Luxemburg, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn de enige vijf landen van de Europese Unie die de 0.7% doelstelling halen. Dit betekent dat de Europese Unie maar liefst 39.5 miljard euro verschuldigd is aan ontwikkelingslanden, alleen al voor 2015. Ook België, met 0.42% hinkt achterop en zit zelfs onder het Europese gemiddelde van 0.44%.

Hulp is nochtans noodzakelijk, stelt het rapport. In 2014 konden meer dan 29 miljoen kinderen dankzij EU-hulp naar school. 1,16 miljoen bevallingen werden begeleid door goed opgeleide mensen waardoor moeder- en kindersterfte kan worden teruggedrongen. Dit alles staat onder druk door de 0.7% op de lange baan te schuiven.

Donoren grootste ontvangers van hulp

Bovendien blijkt uit de cijfers dat heel wat donoren de grootste ontvangers zijn van hun eigen hulp. Dit komt doordat de opvang van vluchtelingen als ontwikkelingshulp mag worden meegeteld. Iets wat Europese ngo’s, maar ook 11.11.11 onaanvaardbaar vinden.

De waardige opvang van vluchtelingen is belangrijk, maar mag niet met het budget voor armoedebestrijding en de bestrijding van ongelijkheid in ontwikkelingslanden. 17% van de totale uitgaven van de Europese Unie vallen niet onder deze voorwaarden.

Naast de opvang van vluchtelingen blazen ook toegewezen studentenkosten en de kwijtschelding van oude commerciële schulden de hulp artificieel op.

11.11.11 gelijkaardige conclusies in jaarrapport

11.11.11 komt tot gelijkaardige conclusies in haar eigen jaarrapport dat eerder deze maand werd gepubliceerd.

Ook in België daalt de ODA (Official Development Aid) jaar na jaar en bovendien komt een steeds groter deel van de totale ODA-uitgaven uit andere posten dan die van ontwikkelingssamenwerking.

11.11.11 roept dan ook op de eigen wettelijke verankerde principes en internationaal afgesproken standaarden na te komen. Dit betekent de dalende trend in de ODA omkeren, maar ook de uitholling van het departement ontwikkelingssamenwerking tegengaan.

11.11.11 focuste in haar jaarrapport voor het eerst niet enkel op ODA, maar ook op andere financiële stromen die van belang zijn voor het behalen van de Sustainable Development Goals en ging na welke rol ontwikkelingssamenwerking daarin kan spelen.

Griet Ysewyn
Beleidsmedewerker Ontwikkelingsbeleid

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels