1 miljoen fietskilometers voor Schone Sportkledij

Tessenderlo, 24 november. Een ploeg dappere fietsers van kwb en Wereldsolidariteit overhandigden meer dan 1 miljoen fietskilometers aan het Limburgse fietskledijbedrijf Bioracer. Met de vraag om werk te maken van 'Schone Fietskleren'. 'Schoon' staat voor respect voor mensen- en arbeidsrechten van de stiksters van de wieleroutfit. De actievoerders werden ontvangen door de zaakvoerder van het bedrijf, die open stond voor hun vragen. Een verslag.

Hoe het begon

Vorig jaar trokken kwb-fietsers met Wereldsolidariteit op Schone Kleren Expeditie naar Indonesië. Met een heuse fietstour op het Indonesische eiland Java, gingen ze op zoek naar de omstandigheden waarin onze sportkleren worden gemaakt. Geschokt door wat ze zagen, staan de deelnemers sindsdien op de eerste rij om mensen bewust te maken over de werkomstandigheden in de kledingindustrie.

Met de actie 'Ik fiets voor Schone Kleren' nodigden ze elke Vlaming uit om fietskilometers te verzamelen, om zo aan te tonen dat 'de consument' wel degelijk wakker ligt van 'Schone Kleren'. Op 7 maanden tijd verzamelden ze meer dan 1 miljoen fietskilometers: 12.376 fietsers in 145 groepen verzamelden 1.032.371 kilometers. Een onverwacht stevig resultaat.

Met de steun van de consument willen we het aankoopbeleid van sportkledingbedrijven beïnvloeden en hen wijzen op hun verantwoordelijkheid tegenover de arbeiders die hun collecties maken.Jef Cattebeke, kwb-vrijwilliger

Geen aanbod

Bij de voorbereiding van hun reis naar Indonesië bleek dat er in België amper 'schone' sportkleding en al helemaal geen schone fietskleding te vinden is. Geen enkele verdeler is aangesloten bij Fair Wear Foundation (FWF). Schone fietsshirts voor ploegen, die je met je sponsor wil laten bedrukken, zijn al helemaal niet te vinden. Voor hun fietstour in Indonesië kochten de reizigers hun fietsoutfit dan maar in Duitsland. Van het merk GONSO dat wel is aangesloten bij FWF. Jef Cattebeke (rechts op de foto), kwb-er en fietser bij de Schone Kleren Expeditie:

"In elke groep waar wij het verhaal over onze tocht in Indonesië doen, komen er mensen naar ons toe met de vraag waar ze schone fietskleding kunnen kopen. Momenteel is dat dus niet eenvoudig want je moet naar het buitenland. Dat wringt. Met de steun van de consument willen we het aankoopbeleid van sportkledingbedrijven beïnvloeden en hen wijzen op hun verantwoordelijkheid tegenover de arbeiders die hun collecties maken". Jef Cattebeke, kwb-vrijwilliger

Bioracer

Op 24 november trokken de fietsers, na een persactie op de wielerpiste Defraeye-Sercu in het West-Vlaamse Rumbeke, met de verzamelde kilometers naar de vestiging van fietskledingproducent en -verdeler Bioracer in het Limburgse Tessenderlo. De zaakvoerder Danny Segers kreeg de 1 miljoen fietskilometers persoonlijk overhandigd.

"Deze actie toont dat er wel degelijk vraag is van de consument naar ethisch verantwoorde fietskledij. Het is ook de stem van de klant die je hoort: een boodschap aan Bioracer, als internationale speler, dat een uitgebouwd MVO-beleid ook commerciële meerwaarde heeft. En van onze kant een uitnodiging om met de Schone Kleren Campagne constructief samen te werken. Het is zonder meer al een positief signaal van Bioracer om ons te willen ontvangen en ons te woord te staan". Andre Kiekens, directeur van Wereldsolidariteit.

Deze actie toont dat er wel degelijk vraag is van de consument naar ethisch verantwoorde fietskledij. Andre Kiekens, directeur van Wereldsolidariteit.

A man is the measure of all things

Na de ontvangst van de delegatie schetst Danny Segers, zaakvoerder van Bioracer uitgebreid de geschiedenis, de missie en de sterktes van het bedrijf. Bioracer levert fietskledij aan prof- en amateurwielerploegen in binnen-en buitenland. Onder meer aan de Belgisch wielerploeg en de Vlaamse wielerbond met veel aangesloten clubs. Segers zoomt in op hun afzetmarkt en op hun productiesites: in Roemenië, Tsjechië en België. Vervolgens licht de topman van Bioracer uitgebreid het MVO-beleid rond 'mens en milieu' toe.

Voor ons is MVO altijd een dubbel verhaal van respect voor mens én milieu. Danny Segers, zaakvoerder Bioracer

"We willen zo dicht mogelijk bij de markt produceren om de milieulast te beperken, met bijna uitsluitend Europese grondstoffen, in een zo kort mogelijke productieketen. Voor ons is MVO altijd een dubbel verhaal van respect voor mens én milieu. Op vlak van verloning van de werknemers zitten we goed, denk ik. Rond milieu kunnen we zeker nog een tandje bijsteken, zeker wat besparen van papier betreft. Wij willen ons MVO-beleid rond 'mensenrechten' formaliseren en bekijken of we gaan voor een label of lidmaatschap van een externe organisatie". Danny Segers, zaakvoerder Bioracer.

De actievoerders benadrukken dat het belangrijk is om hierover transparant te communiceren naar de klant. Als Bioracer haar lijfspreuk "A man is the measure of all things" ter harte blijft nemen, dan zal de samenwerking met de Schone Kleren Campagne vlot verlopen.

Wordt zeker vervolgd. Want voor 2017 staat er een grote publiekscampagne in de steigers rond "Schone Sportkleren", gericht aan Belgische sportkledingbedrijven, i.s.m met ACV, ACV-centrales (ACV-CSC Metea, LBC-NVK, ACV-Sporta, ACV-Voeding en Diensten, ACV-Openbare Diensten), kwb en OKRA-sport, powered by Wereldsolidariteit.

 

WSM DOOR:

Wat zijn 'Schone Kleren'?

Uitgangspunt is dat westerse kledingketens verantwoordelijk zijn voor hun hele toeleveringsketen, d.w.z. overal waar kleren of delen van hun kleren gemaakt worden.

De Schone Kleren Campagne schuift 4 cruciale eisen naar voor:

  1. Veilige en gezonde werkomstandigheden
  2. Leefbare lonen
  3. Vakbondsvrijheid
  4. Onafhankelijke controle

Kledingbedrijven die écht Schone Kleren in hun rekken willen hangen, sluiten zich het best aan bij de Fair Wear Foundation (FWF).

FWF is een onafhankelijke organisatie die westerse kledingketens ondersteunt om stappen te zetten naar Schone Kleren. FWF-leden onderschrijven een gedragscode waarin leefbaar loon en vakbondsvrijheid cruciaal zijn. FWF organiseert samen met lokale vakbonden, onafhankelijke controle van de arbeidsomstandigheden in Aziatische kledingbedrijven en heeft een klachtenprocedure.

Na een publiekscampagne in 2014 werden de modebedrijven JBC en Bel&Bo lid van de FWF. Zij krijgen onafhankelijke controle op de arbeidsomstandigheden in de fabrieken in Azië waar ze hun kleding inkopen en worden begeleid om stappen te zetten richting 'Schone Kleren'.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels