Alterfin haalt in 2008 het sterkste financieel en sociaal resultaat ooit.

2008 was voor Alterfin een uitzonderlijk goed jaar.

Met een winst van 548.986 euro haalt de coöperatieve vennootschap het sterkste financieel resultaat ooit. Alterfin ontsnapt tot op heden aan de crisis. Enerzijds omdat haar aandeelhouders sociale impact en risicobeheersing veel hoger inschatten dan het maximaliseren van de winst, anderzijds omdat Alterfin investeert in de reële dagelijkse economie van arme bevolkingsgroepen in het Zuiden en niet in afgeleide financiële producten.

Eind 2008 beheerde Alterfin een portefeuille van 37,8 miljoen US Dollar. Haar 63 partners in het Zuiden bereikten samen meer dan 773.000 kleine ondernemers en boeren. Minstens 50.000 daarvan werden gefinancierd via kredieten die beheerd worden door Alterfin. 35% van deze kredieten wordt gefinancierd via het aandelenkapitaal van Alterfin, de overige 65% wordt gefinancierd via gelden van responsAbility Social Investment AG (een Zwitsers beleggingsfonds).De ontwikkeling en de resultaten van 2008


Eind 2008 bedroeg het maatschappelijk kapitaal van Alterfin 8,8 miljoen euro, samengebracht door 1.219 vennoten. Gedurende 2008 is het kapitaal gegroeid met 1,2 miljoen euro (+ 17%). Het kapitaal was op balansdatum voor 74% in handen van particulieren; de rest wordt geïnvesteerd door institutionele aandeelhouders.

Op balansdatum bedroeg de totale portefeuille in beheer 26,8 miljoen euro (of 37,8 miljoen US Dollar). Dit komt overeen met een groei van 11,8 miljoen euro in vergelijking met eind 2007. 72% van de portefeuille wordt geïnvesteerd in microfinancieringsinstellingen (MFI) en 28% wordt geïnvesteerd in associaties van kleine boeren die hun producten via het fair trade-circuit op de markt brengen.  

 


De sociale prestatie van Alterfin

“Uit de resultaten van onze bevragingen blijkt dat onze acties hoe langer hoe meer mensen bereiken. Sociale impact gaat echter niet alleen over hoeveel mensen we bereiken, maar wie we bereiken en wat het effect is van de financiering op hun leven. Het gemiddelde kredietbedrag gaat van 340 euro in Afrika tot 630 euro in Latijns-Amerika. Het gemiddelde microkrediet ligt (ver) beneden het gemiddelde nationale inkomen per capita in de respectievelijke landen. Dit wijst er op dat de MFI partners wel degelijk arme(re) groepen in de samenleving bereiken.”, aldus Hugo Couderé, directeur van Alterfin.


EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie contacteert u: Hugo Couderé, algemeen directeur Alterfin cvba
Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel, tel. 02 538 58 62, gsm 0485 272 036, www.alterfin.be


De coöperatieve vennootschap Alterfin is het resultaat van een unieke en rijke samenwerking tussen NGO’s (11.11.11, Vredeseilanden, Oxfam Wereldwinkels, Oxfam Solidariteit, Netwerk Vlaanderen, ...), banken (Triodos en Fortis) en meer dan 1.100 particuliere aandeelhouders. Dankzij hun participatie verzamelde Alterfin eind 2008 8,8 miljoen euro kapitaal. Voornamelijk door het verlenen van kredieten ondersteunt Alterfin microfinancieringsinstellingen en associaties van boeren die hun producten via het fair trade-circuit op de markt brengen.

Deel dit artikel