Appelcake vs. soep

Een huisje in een Cambodjaans dorpje.
Foto Layla Aerts

Hier is het al zondag, vroege ochtend. Layla en ik zijn op weg naar Siem Reap. Het wordt een rit van zes uur met wel vijf keer (of meer) dezelfde plaat (denk aan kitscherige Franse chansons, maar dan in het Cambodjaans) op de achtergrond.

Onderweg koop ik voor drie dollar een groot stuk appelcake met verse slagroom in een westerse koffiebar. De suikers kan ik goed gebruiken, maar toch voel ik me daar niet zo goed bij, in een land waar veel armoede heerst.

Dat zagen we gisteren. In een klein dorpje in Takeo stapten we een huisje binnen. 'Kijk, hier is een tv', was het eerste wat ik aan Layla zei. Maar toen zag ik een baby liggen van een maand oud, piepklein, te snelle ademhaling ... De baby was zwaar ondervoed.

Terwijl Layla foto's maakt van de moeder – die blijft lachen – en de baby, vraag ik aan Rithy, de verantwoordelijke van het Happy Child project, wat ze zoal eet. Hij heeft de moeder dezelfde vraag gesteld. Hij denkt dat ze zo'n drie keer per dag een klein beetje rijst en soep met misschien wat groenten eet ... Het is duidelijk niet genoeg.

Samen met een andere organisatie zal Rithy ervoor proberen te zorgen dat het kindje in het ziekenhuis wordt verzorgd. Ik hoop dat het hem lukt.BRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel