Beleggers kiezen voor solidair investeren

De financiële crisis en het wantrouwen in commerciële banken zetten de investeerders ertoe aan te zoeken naar meer ethische en duurzame beleggingen. Alterfin heeft die tendens duidelijk gevoeld: het aantal aandeelhouders is in vier jaar tijd verdrievoudigd.alterfin koffiebranderij[Foto: Leden van de coöperatie Sopacdi in D.R.Congo. Sinds 2011 financiert Alterfin deze coöperatie van koffieproducenten. (c) Alterfin]De Belgische coöperatieve vennootschap Alterfin rondde op 12 december 2013 de kaap van 4.000 vennoten. 3.794 particulieren en 206 sociale organisaties en ondernemingen verzamelden ondertussen samen een kapitaal van meer dan 32 miljoen euro. Dit kapitaal wordt geïnvesteerd in ontwikkelingslanden bij organisaties voor duurzame landbouw en bij microfinancieringsinstellingen.
De financiële crisis en het wantrouwen in commerciële banken zetten de investeerders ertoe aan te zoeken naar meer ethische en duurzame beleggingen. Alterfin heeft die tendens duidelijk gevoeld: het aantal aandeelhouders is in vier jaar tijd verdrievoudigd.

Zo werd ook Marie-Claire Renneson in 2011 aandeelhoudster van Alterfin "Als je bij Alterfin belegt, weet je dat je belegging gebruikt wordt voor de ondersteuning van duurzame projecten in het Zuiden. 

Ik verkies eerder te investeren in Alterfin dan mijn geld op een spaarrekening te zetten, die bovendien minder opbrengt" zo legt ze uit. "En zelfs als het dividend zou dalen of helemaal zou wegvallen kies ik er nog voor om te investeren in Alterfin. Zo heeft mijn geld ook een sociaal rendement. Met mijn investering in Alterfin geef ik de kans aan mensen in het Zuiden om een economische activiteit te ontwikkelen en vanuit hun eigen kracht te groeien".


Financiële voordelen


Naast het maatschappelijk rendement biedt een belegging bij Alterfin ook financiële voordelen:
De vennoten genieten een belastingvermindering van 5% op het totaal van hun investeringen in erkende ontwikkelingsfondsen gedurende het kalenderjaar. Hiervoor moeten ze minstens 437,50 euro beleggen. 

De vermindering kan tot 320 euro oplopen, wat bij Alterfin overeenkomt met een belegging van 6.437,50 euro. Om ten volle te genieten van de 5% belastingvermindering moeten de aandelen minstens 5 jaar ononderbroken in het bezit blijven van de belegger (fysieke persoon).Om in 2013 van het voordeel te genieten moet men beleggen vóór 31 december 2013.

  • Sedert 2000 keert de coöperatie elk jaar een dividend uit. De laatste vijf jaar schommelde dit tussen 3,35 en 4%. Het dividend hangt af van het resultaat van de coöperatie en is dus niet gewaarborgd.
  • Voor privépersonen zijnde eerste 190 euro dividend vrijgesteld van roerende voorheffing.

Lees alle getuigenissen van de vennoten van Alterfin hier.Meer info:

Alterfin is een coöperatieve vennootschap opgericht in 1994 door verschillende NGO's en banken.
Onder haar vennoten telt Alterfin meer dan 3.800 privépersonen, sociale organisaties (zoals Oxfam Wereldwinkels en Oxfam Wereldwinkels, Vredeseilanden, Damiaanactie, enz.) en bedrijven.

Alterfin investeert in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, in microfinancieringsinstellingen en in kleine verenigingen van fair trade producenten.  Meer informatie leest u op www.alterfin.be


Kris Goossenaerts, algemeen directeur Alterfin cvba

Haachtsesteenweg 159 – 1030 Brussel
T. 02 538 58 62 – gsm 0497 28 00 11
kris.goossenaerts@alterfin.be – www.alterfin.be
Alterfin DOOR:

Deel dit artikel