Coalitie Waardig Werk niet blij met investeringsakkoord België-Qatar


qatar waardig werk
[Foto: 'Safety First' op de werven in Qatar]


Arbeidsmigranten worden behandeld als slaven bij de bouw van de voetbalstadia in Qatar. De Belgische coalitie Waardig Werk betreurt dat België haar kans om hier iets aan te veranderen niet benut en stuurde een brief naar Minister Reynders, die momenteel een investeringsakkoord onderhandelt tussen België en Qatar.
De situatie is intussen gekend. 1,2 miljoen arbeidsmigranten uit oa Nepal, Pakistan, India, Bangladesh vormen een immense groep van bouwvakkers die onderbetaald en in onmenselijke omstandigheden werken en leven in Qatar. Op 7 oktober 2013 voerde de Belgische coalitie voor Waardig Werk (waar WS en ACV samen aan de kar trekken) al een actie naar de Belgische voetbalbond, de FIFA en de Belgische overheid om dit aan de kaak te stellen.

Een half jaar en verschillende acties later, heeft de overheid in Qatar wel begrepen dat ze geviseerd worden en proberen hun imago op te poetsen. Zoals Sharan Burrow, Algemeen Secretaris van het Internationaal Vakverbond, het stelde, "de regering van Qatar neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor de arbeiders en haar antwoord op de kritiek van de publieke opinie beperkt zich tot een public relations-oefening." Ook de IAO, de internationale arbeidsorganisatie van de VN waar werkgevers, werknemers en overheden in de wereld vertegenwoordigd zijn, heeft met ongewone kracht de dwangarbeid en de schendingen van verenigingsrecht in Qatar veroordeeld. Het wordt tijd komaf te maken met de PR-oefeningen en eindelijk een efficiënte druk uit te oefenen op Qatar om mensenlevens te redden.

 

En België?


Op dit moment onderhandelt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders een investeringsakkoord tussen België en Qatar. Een ideale gelegenheid om de arbeidsomstandigheden op de bouwwerven op tafel te gooien.

In het persbericht van Buitenlandse zaken van 31 maart valt daarover het volgende te lezen: " Didier Reynders verklaarde aan de onderminister dat hij op verzoek van ons land een dialoog wil over de manier waarop het werk op deze sites wordt georganiseerd. Hij benadrukte dat België daar veel belang aan hecht. Veel Belgische bedrijven zijn immers geïnteresseerd om werken uit te voeren naar aanleiding van de wereldbeker. Maar ze willen niet geassocieerd worden met onderaannemers die niet op de juiste manier werken."

Boodschap begrepen dus door onze minister van Buitenlandse Zaken? Ja, maar de sociale clausules waar minister Reynders naar verwijst in zijn persbericht zijn niet sluitend. Het niet respecteren van de sociale normen kan hoogstens een vingerwijzing veroorzaken. De Belgische coalitie waardig werk vindt dit veel te zwak, het respect voor arbeids-en mensenrechten moet onderwerp zijn van opschortende voorwaarden voor deze overeenkomst. Moet echt een instrument zijn om de overheid en de werkgevers in Qatar onder druk te zetten. Anders is deze clausule een zoveelste public-relations oefening. Dat is ook de aanleiding van de mail van de coalitie waardig werk aan Minister Reynders.

 

Brief


Meer lees je in de brief die de Coalitie Waardig Werk op 9 april naar minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, stuurde.


Eén derde van de migranten die in Qatar aan de slag is, komt uit Nepal. Vakbond GEFONT, partner van Wereldsolidariteit en ACV, maakte een reportage over de verschillende problemen van de Nepalese arbeiders in Qatar.


Teken de petitie voor respect voor de arbeidsrechten in Qatar.


Meer info:

De Coalitie Waardig Werk is een samenwerkingsverband tussen de de 3  vakbonden ACV, ABVV en ACLVB, de Vlaamse ngo's Wereldsolidariteit, FOS en Oxfam Solidariteit en de twee koepels van de Noord-Zuidbeweging, 11.11.11 en CNCD-Opération 11.11.11.

11.be:WSM DOOR:

Deel dit artikel