De allereerste rit!

Een kindje test de nieuwe rolstoel uit.

Hersenverlamming is een handicap ten gevolge van een complicatie tijdens de zwangerschap, de bevalling of net na de geboorte. Een kind met hersenverlamming is meestal verlamd, maar kan ook problemen hebben met zijn motoriek of aan een intellectuele beperking lijden.

In Vietnam is een kind met hersenverlamming meestal gedoemd om zijn hele leven lang binnen in bed door te brengen. De ouders weten meestal niet waar te beginnen om de levensomstandigheden van hun zoon of dochter met een handicap te verbeteren. In Khan Hoa heeft het project Welcome to Life, een gezamenlijk initiatief van Handicap International en haar Vietnamese partner, het centrum voor revalidatie en onderwijs van kinderen met een handicap, ervoor gezorgd dat kinderen met hersenverlamming uit hun isolement worden gehaald.

Er werd bijvoorbeeld een nieuw type rolstoel voor jonge kinderen met een hersenverlamming op punt gezet. De stoel werd aanzienlijk verbeterd ten opzichte van het eerste model dat verschillende jaren geleden ontwikkeld werd. Hij kreeg er bijvoorbeeld verschillende aanpasbare of verwijderbare onderdelen bij zodat hij aan verschillende types verlamming kan worden aangepast.

In 2010 mochten acht families uit de provincie Khan Hoa, van wie drie uit een arm milieu, hun kinderen met een hersenverlamming naar het centrum brengen. De jongens en meisjes genoten van hun eerste ritje in de nieuwe rolstoel die speciaal voor hen werd gemaakt. Ze waren laaiend enthousiast. Niet alleen voor de families, maar ook voor de leden van het project en het centrum was het een ontroerende ervaring.BRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel