Filipijnen: urgentieteam moet toegang tot hulp voor meest kwetsbaren verzekeren

foto van de zware schade na de doortocht van de tyfoon
©Dondi Tawatao/Getty Images/AFP

Na de doortocht van de tyfoon stuurde Handicap International een urgentieteam ter plaatse. Het team van Handicap International zal de meest kwetsbare personen (met een handicap, kinderen, ouderen …) helpen en moet de toegang tot hulp verzekeren. In noodsituaties vallen zij het vaakst door de mazen van het net. 

Het team van Handicap International in de Filipijnen staat paraat om naar de zwaarst getroffen gebieden te vertrekken. “Zoals de meeste ngo’s, slaagden onze teams er nog niet in om de hardst getroffen zones te bereiken”, zegt Edith Van Wijngaarden, directeur van de programma’s in de Filipijnen. “Drie dagen na de ramp konden alleen militaire vliegtuigen Tacloban bereiken. Het is belangrijk dat ons urgentieteam zo snel mogelijk ter plaatse kan gaan om de hulp voor de meest kwetsbare personen te garanderen en ervoor te zorgen dat ze niet vergeten worden.”

In noodsituaties zijn mensen met een beperking en oudere mensen nog kwetsbaarder. De urgentieprojecten van Handicap International moeten de meest kwetsbaren identificeren, toegang tot humanitaire hulp verzekeren, krukken, loophulpmiddelen en rolstoelen verdelen en revalidatie bieden aan gewonden en personen met een handicap.

Handicap International werkt sinds 1985 in de Filipijnen. De organisatie heeft er ontwikkelingsprogramma’s en programma’s rond de verminderen van  risico’s bij rampen. Die laatste moeten de gevolgen van natuurrampen beperken onder andere door het opzetten van evacuatieprocedures. De laatste jaren zette Handicap International al meermaals haar teams in na de doortocht van verschillende cyclonen. De organisatie heeft een grote expertise binnen dit domein.

 

  • Giften zijn welkom op het rekeningnummer van Handicap International: BE80 0000 0000 7777 met vermelding ‘Filipijnen’.


BRON:
Handicap International

Deel dit artikel