Gemeenschapsgerichte revalidatie in Bolivia

In 2010 heeft Handicap International een verkennende missie georganiseerd in de provincie Potosí. Samen met haar partner Ayninakuna, een plaatselijke ngo voor mensen met een handicap, heeft de organisatie beslist op welke gemeenten het project zal focussen: Puna en Cotagaita.

Met de ngo Terre des Hommes onderzochten we daar de noden van mensen met een handicap. Uit de missies bleek dat er in Bolivia een wil is om de situatie van mensen met een handicap te verbeteren. Zo heeft het land het Verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap bekrachtigd.

Voor Handicap International is het een uitdaging om mee te werken aan de oprichting van gemeentelijke diensten voor mensen met een handicap. Na verloop van tijd zullen zij verantwoordelijk worden voor de coördinatie tussen alle lokale publieke organisaties en organisaties uit het maatschappelijke middenveld die zich inzetten voor mensen met een handicap.

Samen met Ayninakuna zal Handicap International de komende jaren een project leiden voor gemeenschapsgerichte revalidatie. Door dat project moeten mensen met een handicap zich gemakkelijker kunnen integreren in hun gemeenschap. We zullen steungroepen van en voor mensen met een handicap helpen oprichten en een sociaal werker van Ayninakuna zal hen bijstaan.

Verder is een van onze belangrijkste doelstellingen de organisatie van gemeentelijke diensten voor mensen met een handicap. Een lokale sociaal werker zal zich ook richten tot families van mensen met een handicap. Daarnaast zullen er sensibilisatiecampagnes plaatsvinden, onder meer via de radio.

We willen ook de gezondheidszorg en het onderwijs toegankelijker maken door bijvoorbeeld vormingen te geven aan medisch personeel en onderwijzers. Ten slotte zullen we lokale verenigingen zoals Ayninakuna ondersteunen.BRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel