Hand in Hand voert actie tegen discriminatie op de werkvloer

logo praktijktestnnu 600px

Het actieplatform #praktijktestennu roept met een massamailactie politici op om de straffeloosheid op de arbeidsmarkt aan te pakken.

Nu donderdag stemt de Commissie voor Werk van het Vlaams Parlement over de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt. De voorliggende meerderheidsresolutie trekt enkel de kaart van sensibilisering en zelfregulering. Van praktijktesten als noodzakelijk overheidsinstrument om het fenomeen bloot te leggen en te bestraffen, is geen sprake. "Zonder een handhavingsbeleid met praktijktesten blijft discriminatie ongestraft en zal onze arbeidsmarkt verder verzieken," stelt Hakim Benichou van het actieplatform #praktijktestennu.

Met een filmpje en een massamailactie wijst het platform de meerderheidspartijen op hun onbegrijpelijke bochtenwerk in dit dossier. "We roepen burgers op om massaal standaardmails te versturen naar de parlementsleden om de meerderheidspartijen te herinneren aan hun gemaakte beloftes rond praktijktesten en mystery calling," zegt Jihad Van Puymbroeck van het actieplatform.

Wat kan je doen?

  • Bekijk ons filmpje op jobdiscriminatie.be/praktijktestennu

  • Lees in de drie mails hoe de meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en CD&V zichzelf in bochten wringen over praktijktesten en mystery calls. De mails herinneren de Vlaamse parlementsleden aan hun eerdere beloftes en aan hun verantwoordelijkheid om discriminatie hard aan te pakken.

  • Verstuur de drie mails. Doe het nu, morgen is het te laat

Vijf goede redenen om de mails te versturen naar de Vlaamse parlementsleden:

  • Sensibilisering en zelfregulering alleen is zwaar onvoldoende. Het is tijd voor praktijktesten.
  • Elke discriminatie op de arbeidsmarkt is er één teveel.
  • Als Mohamed en Veerle evenveel kans hebben op een job versterkt dat het vertrouwen in onze samenleving.
  • Een divers personeelsbeleid is beter afgestemd op de huidige markt. Diversiteit stimuleert creativiteit en innovatie.
  • Discriminatie op de arbeidsmarkt veroorzaakt grote financiële en gezondheidsproblemen. Een grote kost die vermeden kan worden.

Meer info:

  • De actie kwam ook aan bod in De Standaard. Lees hier het artikel van 5 oktober 2015
  • Lees hier het officiële persbericht van het actieplatform #praktijktestennu

 

Over #praktijktestennu
Het actieplatform #praktijktestennu is een coalitie van organisaties die werkt aan en opkomt voor gelijke kansen en rechten op de arbeidsmarkt.

Leden zijn: Minderhedenforum, Hand in Hand, Vlaamse Jeugdraad, Uit de Marge, Kif Kif, Ella en Samenlevingsopbouw Antwerpen. Gesteund door Hart boven Hard en Movement X.

Contactpersoon namens het actieplatform #praktijktestennu:
Hakim Benichou, hakim.benichou@samenlevingsopbouw.be, 0471 70 34 89

Deel dit artikel