Stuur onethische kledij terug naar afzender

2015.08.27 SKC ActiecJanAgten 1 1000PxTijdens een actie van de Schone Kleren Campagne in Gent stuurden ontevreden shoppers hun kleding terug naar de winkel. Want kleding met een productiefout stuur je terug naar de winkel.

Ook als die productiefout gaat over het 'foute' loon van de stikster van het kledingstuk en dus niet met het oog te zien is. Een kledingarbeid(st)er in Bangladesh verdient nauwelijks meer dan 2 euro per dag. Daarmee kan ze zelfs geen T-shirt bij Primark kopen.

Tientallen activisten beeldden een 'tableau vivant ' uit. In een lange rij schoven ze aan bij een bureau met een retourambtenaar om de kleding met een productiefout terug te sturen. De actie eindigde met een grote hoop kleren die terug moeten naar de afzender omwille van het 'leefbaar loon defect'.

Primark

Dat de actie plaatsvond voor de gloednieuwe winkel van Primark is uiteraard geen toeval: hun extreem lage prijzen doen veel wenkbrauwen fronsen. Primark zelf spreekt dat slechte imago tegen.

Het klopt dat Primark niet de grootste boeman van de sector is, maar toch is hun businessmodel van extreem goedkope fashion slecht nieuws voor kledingarbeid(st)ers overal ter wereld. Met zijn lage prijzen oefent Primark immers een constante neerwaartse druk uit op de prijzen in de hele sector. Voor hogere, laat staan leefbare lonen voor de kledingarbeid(st)ers is er dan geen ruimte.

In het beste geval verdienen kledingarbeid(st)ers het wettelijke minimumloon, maar zelfs dat is veel te weinig om rond te komen. In Cambodja bedraagt het minimumloon 128 dollar of 111 euro per maand, terwijl een studie opgemaakt in opdracht van de Cambodjaanse regering een cijfer tussen 157 dollar en 177 dollar of 154 euro vooropstelde. In Bangladesh bedraagt het wettelijke minimumloon 55 euro per maand. De huur van een kamer kost er gemakkelijk 30 euro per maand.

Kledingketens verantwoordelijk

De kledingketens schuiven nog te gemakkelijk de verantwoordelijkheid af op de overheden en de werkgevers in de productielanden. Het klopt dat de overheden de minimumlonen moeten verhogen en de werkgevers deze moeten respecteren. Maar dat kan alleen als de internationale kledingbedrijven afspreken om hogere prijzen te betalen voor de kledij die ze inkopen bij de kledingfabrieken. Het zijn uiteindelijk die prijzen die de lonen bepalen van de kledingarbeid(st)er. De duizelingwekkende winstcijfers van H&M en Inditex (van o.a. Zara en Bershka) tonen aan dat die ruimte er is. De nettowinst van H&M en Inditex, de twee grootste ketens van Europa, bedroeg in 2014 samen 4,6 miljard euro.

En de consument?

Vanavond wordt in Studio Skoop voor de eerste maal in Belgiƫ de documentaire 'The True Cost' vertoond in Studio Skoop. The True Cost is een documentaire over de impact van de mode-industrie op mensen en op onze planeet. The True Cost geeft een unieke inkijk in de levens van vele mensen die onze kleren maken. De 185 plaatsen waren enkele dagen op voorhand reeds uitverkocht.

Doe mee: 

Vraag kledingketens een leefbaar loon te garanderen voor kledingarbeiders en stuur onethische kledij virtueel terug naar de afzender via www.livingwagenow.eu

De Schone Kleren Campagne is een platform van verschillende organisaties: ABVV, ACV, Wereldsolidariteit, FOS, BBTK, LBC, ACV-Metea, ABVV AC, Testaankoop en Netwerk Bewust Verbruiken. De Schone Kleren Campagne maakt deel uit van het internationale netwerk Clean Clothes Campaign, met 17 platformen in Europa en meer dan 200 partners wereldwijd.
Deze actie verloopt in samenwerking met Kringloopwinkel Brugse Poort en de Kringwinkel Ateljee.

Meer info: Sara Ceustermans, coƶrdinator Schone Kleren Campagne Tel: 02/246.36.81, Gsm: 0494/35.47.50 Email: sara.ceustermans@wsm.be

www.schonekleren.be

 

Deel dit artikel