Werelddierendag: konijnen redden levens

konijntjes[Foto: ©dzg]


Op 4 oktober is het Werelddierendag. Een dag waarop de hele wereld even stilstaat bij het belang van dieren. Kleine huisdieren zorgen in België vooral voor gezelschap, maar wist u dat een konijn in Afrika ook honger en armoede kan bestrijden? Désiré Bimenyimana, dierenarts en verantwoordelijk voor het konijnenprogramma van Dierenartsen Zonder Grenzen in Rwanda, komt speciaal naar België om dit toe te lichten.

Op Werelddierendag wil Dierenartsen Zonder Grenzen de aandacht vestigen op de belangrijke rol van dieren voor meer dan een miljard mensen die honger lijden en in armoede leven in ontwikkelingslanden. Door een duwtje in de rug, bijvoorbeeld drie konijnen, slagen kansarme families in Rwanda erin om zich uit de armoede te werken.


'Kweken als konijnen'

Konijnen planten zich razendsnel voort – elk wijfje krijgt gemiddeld 25 jongen per jaar in Rwanda. De gezinnen kunnen dus regelmatig een konijn verkopen, zodat ze geld hebben voor eten, de dokter, kleding en zelfs om hun kinderen naar school te sturen. Zo verwerven ze snel een extra inkomen. Ze slachten zelf ook af en toe een konijn, een of twee per maand, zodat hun kinderen proteïnerijk vlees kunnen eten. Zo wil Dierenartsen Zonder Grenzen de (eiwit)ondervoeding en kindersterfte op het Rwandese platteland tegengaan. 


Aantal maaltijden verdubbeld

Al vijf jaar lang geeft Dierenartsen Zonder Grenzen elk jaar met succes aan honderden arme gezinnen in Rwanda een startkapitaal van drie konijnen – een mannetje en twee wijfjes – samen met de nodige hokken, drinkbakken en opleidingen over hun dagelijkse verzorging. De gezinnen met konijnen slagen er al snel in om twee maaltijden per dag te eten in plaats van een. Ze eten ook meer groenten en fruit. Een derde van de families kan zich aansluiten bij een mutualiteit, in plaats van 10% ervoor. 89% van de kinderen gaat naar school, terwijl dit hiervoor slechts 76% was.

Het konijnenprogramma vergroot ook de solidariteit tussen de dorpelingen. De gezinnen die konijnen krijgen, engageren zich om eenzelfde aantal konijnen van het eerste nest jongen af te staan aan een ander gezin in nood. Zo verwerven steeds meer gezinnen een extra bron van voeding en inkomsten.


Schenk een dier

Wil je ter ere van Werelddierendag drie konijnen schenken aan een kansarm gezin in Rwanda? Surf naar werelddierendag.vsf-donate.org en met een gift van 40 euro maak je een wereld van verschil.


Interview onze peter Jan Leyers en onze Rwandese dierenarts Désiré Bimenyimana

Op Werelddierendag komt Désiré Bimenyimana naar België. Hij is dierenarts en verantwoordelijk voor het konijnenprogramma in Rwanda. Wil je hem interviewen, samen met onze peter Jan Leyers? Neem dan contact met ons op. 

Hieronder vind je zijn programma, waarbij je ook van harte uitgenodigd bent:

  • 4/10, Werelddierendag: Jan Leyers en Désiré bezoeken dierenarts Koen van den Noortgate in Overrepen, 012/23.88.66. Ze zullen samen op bezoek gaan langs enkele klanten (veehouders) in de provincie Limburg. Ook onze landenverantwoordelijke uit Niger, Almoustapha Moumouni, zal er die dag bijzijn. 10u-16u.
  • 6/10: Désiré zal de gezondheid van de dieren nakijken tijdens de opendeurdag van de Kinderboerderij in Wilrijk (Lievevrouwkesbosweg 20, 2610 Wilrijk), 10u-16u. Ook Almoustapha Moumouni uit Niger zal er die dag bijzijn.
  • 9-10/10: Désiré bezoekt de bioboerderij van Kurt Sannen in Vlaams-Brabant (Natuurboerderij het Bolhuis)
  • 11/10: Désiré neemt deel aan het debat na de voorstelling van de film 'De boer op in Rwanda' en 'Sweet Dreams' i.s.m. Afrika Filmfestival, Diaspora Rwandaise de Belgique en de Rwandese ambassade in België. Om 19u30 in Espace Senghor, Waversesteenweg 366, 1040 Etterbeek (Frans, Engels)
Dierenartsen Zonder Grenzen DOOR:

Deel dit artikel