13 oktober: Oxfam-Wereldwinkels trakteren Vlaanderen


Zie ook: Week van de Fair Trade zet in op eerlijke chocolade


fairtrade week 2012 250


In de Oxfam-Wereldwinkels gaat de Week van de Fair Trade (3 tot 13 oktober) niet onopgemerkt voorbij:


Tussen 8 en 12 oktober delen de wereldwinkels gratis boterhammen met choco uit op tal van openbare plaatsen in heel Vlaanderen. Ook heel wat scholen gaan creatief aan de slag met chocoboterhammen, tijdens de scholenwedstrijd 'Smeer ze'.

Op zaterdag 13 oktober viert Oxfam de Wereldwinkeldag. Wie die dag een lege chocopot meebrengt naar de wereldwinkel, krijgt een volle pot fairtradechoco in ruil.

 

De pot op?

Tijdens de Wereldwinkeldag op zaterdag 13 oktober stellen de 230 Vlaamse wereldwinkels van 10 tot 17 uur hun ruime fairtradeassortiment voor aan alle geïnteresseerden. "Wij maken duidelijk dat een betere wereld ook beter smaakt.

In de wereldwinkel vind je kwaliteitsproducten die niet moeten onderdoen voor de producten van bekende merken. Zoals bijvoorbeeld onze choco", zegt Joris Rossie, algemeen directeur van Oxfam-Wereldwinkels.

Onder de slogan 'De pot op? Geen probleem!' stunten de wereldwinkels met hun chocopasta: wie op 13 oktober een lege chocopot – van gelijk welk merk – meebrengt, krijgt er een gratis pot Oxfam Fair Trade-choco voor in ruil.

 

Hoe choco de wereld verandert

Via de chocopasta brengt Oxfam-Wereldwinkels ook de problematiek van kinderarbeid in de cacaoteelt opnieuw onder de aandacht. Want dit is nog altijd een enorm probleem in West-Afrika. Fair trade doet hier iets aan: op die boerderijen gelden strenge sociale normen, en uiteraard kunnen gevaarlijke kinderarbeid en kindslavernij niet door de beugel.

 "Dankzij onze samenwerking met Oxfam krijgen de kinderen in Ivoorkust meer kansen. Bij elke aankoop in de Vlaamse wereldwinkels veranderen de levensomstandigheden hier", zegt Mariame Touré, directrice van de Ivoriaanse cacaocoöperatie Kavokiva.


Meer info of beeldmateriaal?Over Oxfam-Wereldwinkels

Oxfam-Wereldwinkels vzw is een democratische vrijwilligersbeweging die opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven. Oxfam-Wereldwinkels beschouwt eerlijke handel als een hefboom voor ontwikkeling.

Daarom verkoopt ze fairtradeproducten in de meer dan 200 wereldwinkels. Maar de organisatie gaat verder dan dat. Ze maakt mensen warm voor eerlijke handel. Ze informeert haar klanten uitgebreid over de producten en de coöperaties waarmee ze samenwerkt.

De vrijwilligers trekken naar scholen om jongeren op een speelse manier te laten ontdekken wat eerlijke handel betekent. Daarnaast praat Oxfam met politici en bedrijven over meer rechtvaardige handel.

Deel dit artikel