2015 recordjaar voor groene energie

renewables-2016-global-status-report

Het afgelopen jaar werden op alle vlakken records gebroken voor groene energie. Dat blijkt uit het overzichtsrapport Renewables 2016 Global Status Report.

Volgens het rapport van REN21, een multi-stakeholder netwerk, werd er in 2015 147 gigawatt (GW) meer groene energie opgewekt dan het jaar ervoor.

Zowel op het vlak van nieuwe installaties, beleidsdoelstellingen, investeringen en groene jobs werd er vooruitgang geboekt.

Ontwikkelingslanden

In totaal werden er in 2015 voor 286 miljard dollar aan nieuwe investeringen in hernieuwbare energie gedaan. Als de investeringen in grote waterkrachtcentrales worden meegerekend, komt dat bedrag nog hoger uit.

Een derde van de wereldwijde investeringen in groene energie werd gedaan door China wat de investeringen in ontwikkelingslanden voor het eerst die van de ontwikkelde landen deed overstijgen.

In totaal waren vorig jaar 8,1 miljoen mensen aan het werk in de groene energiesector, een sterke groei die in contrast staat met andere sectoren op de arbeidsmarkt die onder druk staan.

Het meest opmerkelijke is waarschijnlijk nog dat deze schitterende resultaten bereikt werden op een moment waarop de prijs voor fossiele brandstoffen op een historisch dieptepunt zat en hernieuwbare energie nog steeds benadeeld wordt als het over overheidssubsidies gaat.Christine Lins - REN21

Opmerkelijk

Het landenoverzicht toont ook aan dat hernieuwbare energiebronnen wereldwijd hun intrede hebben gedaan en in verschillende sectoren de concurrentie met traditionele energiebronnen aankunnen.

"Het meest opmerkelijke is waarschijnlijk nog dat deze schitterende resultaten bereikt werden op een moment waarop de prijs voor fossiele brandstoffen op een historisch dieptepunt zat en hernieuwbare energie nog steeds benadeeld wordt als het over overheidssubsidies gaat. Voor elke dollar die werd besteed aan de promotie van hernieuwbare energiebronnen, werd vier dollar gespendeerd om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te bewaren", zegt Christine Lins van REN21.

De onderzoekers zijn erg hoopvol maar waarschuwen dat zelfs deze resultaten niet voldoende zijn om de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te halen of een globale uitstap uit fossiele brandstoffen mogelijk te maken.

IPS DOOR:

Meer

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels