5 jaar na de moord op Ernest Manirumva: straffeloosheid en corruptie

Activisten leggen een bloemenkrans neer bij het graf van Ernest Manirumva


Vandaag, 9 april, is het exact 5 jaar geleden dat Ernest Manirumva vermoord werd teruggevonden voor zijn huis in de Burundese hoofdstad Bujumbura. Ernest was op dat moment vicevoorzitter van middenveldorganisatie OLUCOME en bezig met een onderzoek naar corruptie bij de politie en in de illegale wapenhandel. Zijn familie en collega's hebben nooit gerechtigheid gekend voor de moord.


In mei 2012 veroordeelde het hooggerechtshof 14 personen tot zware gevangenisstraffen. Deze uitspraak was echter voor veel lokale en internationale organisaties onvoldoende. Kroongetuigen en bewijzen uit een FBI-onderzoek werden genegeerd en de hooggeplaatste personen uit regeringskringen die van betrokkenheid werden verdacht, zijn nooit in de rechtszaal verschenen.

Net vandaag kwam het hooggerechtshof opnieuw samen over de zaak. 11.11.11 woonde de zitting bij, samen met zijn partners. Het hof heeft echter om procedurele redenen de zaak uitgesteld tot 25 juni. Het Burundese middenveld wou daarom een mars organiseren tot aan de gebouwen van het hooggerechtshof, maar de autoriteiten verboden de organisatoren om dat te doen. Tegelijkertijd is er ook een dossier geopend tegen Gabriel Rufyiri, de huidige voorzitter van OLUCOME, voor zijn betrokkenheid bij de moord op Ernest. Een aanfluiting. Gabriel was juist degene die sinds 2009 heeft gestreden voor gerechtigheid in deze moordzaak.

Het dossier van Manirumva is een belangrijk symbooldossier in Burundi, vergelijkbaar met de moord op Floribert Chebeya in Congo. Burundese mensenrechtenverdedigers staan iedere dag onder druk, zeker met de politieke onrust van het laatste half jaar. Corruptie en straffeloosheid tieren welig. 11.11.11 en zijn partners blijven hameren op het belang van een onafhankelijk gerecht en goed bestuur.

 

Deel dit artikel