Aanval op het Burundese middenveld: partnerorganisaties 11.11.11 geschorst

De brief waarin de schorsing aangekondigd wordt

Begin deze week besloot het Burundese regime om verschillende Burundese middenveldorganisaties, waaronder organisaties die 11.11.11 ondersteunt, voorlopig te schorsen. Enkele dagen daarvoor werden de rekeningen van een aantal middenveldorganisaties en hun verantwoordelijken geblokkeerd, er werden al talloze aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen activisten en journalisten in het buitenland en activisten en hun familie zijn regelmatig het slachtoffer van aanslagen.

Deze aanval op het middenveld is onaanvaardbaar. Net nu, op het moment dat Burundi door de moeilijkste periode gaat sinds het einde van de burgeroorlog, is een kritisch en onafhankelijk middenveld broodnodig. In plaats van hen te verbieden, aan te vallen of op te sluiten, moet het Burundese regime net samen met activisten zoals Pierre Claver Mbonimpa en journalisten zoals Antoine Kaburahe zoeken naar een uitweg uit de crisis.

Want iedere dag worden er weer lijken gevonden, het risico op verdere escalatie blijft erg hoog. In totaal zouden er al meer dan 300 doden zijn gevallen sinds het begin van de crisis, na de kandidatuur van president Nkurunziza voor een derde mandaat. Gewapende groepen gebruiken geweld tegen de ordediensten, die op hun beurt met brute repressie reageren.

Na deze week zullen de consultaties van start gaan die door de EU zijn aangevraagd, onder artikel 96 van het Cotonou-verdrag. Die kunnen tot verdere sancties leiden. Het is belangrijk dat de vrijheid voor middenveld en media op de agenda staat van de dialoog tussen het Burundese regime en de EU. Middenveldorganisaties en radio's moeten in alle vrijheid kunnen functioneren, journalisten en activisten moeten in alle veiligheid naar hun land kunnen terugkeren en er werken.

België heeft haar nek uitgestoken rond de crisis in Burundi en wordt hierover dan ook stevig aangepakt door het Burundese regime. Maar het is belangrijk om de druk te blijven behouden en te blijven lobbyen voor een sterk eensgezind internationaal standpunt, tegen geweld en provocatie, voor inclusieve dialoog. België moet er alles aan doen om activisten, hun familie en de Burundese bevolking te beschermen.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels